Hlavní obsah

Za zveřejnění pikantních fotek z kradeného notebooku čeká majitele žaloba

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyzrát na zloděje se snažil Lukáš K. z Prahy 5, kterému na konci června ukradli z bytu kromě mnoha cenností i notebook. Pomocí speciálního programu sledoval přes webkameru v laptopu domnělé zloděje a jejich fotky a pikantní informace o tom, co s notebookem dělají, uveřejnil na svém blogu. Za to nyní bude podle serveru Živě.cz čelit žalobě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Díky zveřejnění fotek lidí, kteří notebook používali, dosáhne nejspíš Lukáš K. svého cíle – notebook mu bude vrácen. „V dobré víře, že nejde o kradenou věc, by museli mít notebook tři roky, jinak ho budou muset vrátit,“ řekl Novinkám advokát Josef Lžičař.

Ale vrácením notebooku celá kauza rozhodně nekončí. Dvaadvacetiletý Lukáš, kterému vykradli byt, totiž bude čelit žalobě.

„Mladík (kterého Lukáš K. pomocí softwaru v notebooku sledoval, pozn. red.) tento notebook údajně zakoupil za 11 tisíc korun od kamaráda. Informoval nás o tom zástupce rodiny s tím, že proti Lukáši K. nyní bude podána žaloba kvůli nedovolenému odposlechu a zveřejněným fotkám,“ uvedl šéfredaktor serveru Živě.cz David Polesný.

Zásah do osobních práv

O tom, že žaloba je oprávněná, hovoří i Lžičař. „Muž zasáhl do jejich osobních práv. Je lhostejné, že jde o ukradenou věc,“ podotkl advokát.

Podle něj Lukáš udělal chybu, když zveřejnil pikantní informace o tom, co lidé s notebookem dělají – u notebooku se mu dosud vystřídali čtyři lidé, dva muži a dvě ženy. Ženy si prostřednictvím počítače například hledaly parfémy po internetových obchodech či hrály hry. Mužská dvojice se naopak zabývala tím, jak přístroj přepnout do českého režimu, a masturbací.

Žaloby by se zřejmě nemusel Lukáš K. obávat v případě, že by na webu zveřejnil pouze fotografie lidí, kteří používají jeho notebook, třeba s výzvou, aby ho vrátili. A nezveřejňoval by pikantnosti z jejich osobního života.

„Má právo využít veškerých zákonných prostředků k dosažení svého majetku,“ konstatoval Lžičař s tím, že pouhým vyvěšením fotek by zřejmě nezasáhl do jejich osobních práv.

O celé kauze Lukáš K. postupně informuje na svém blogu na adrese macbookintruder.posterous.com

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám