Hlavní obsah

Hrozí cenzura internetu, varují kritici zákona o omezení sázek

Novinky, mif
Aktualizováno

V úterý se bude ve Sněmovně konečným hlasováním rozhodovat o návrhu na úpravu regulace hazardu. Norma čelí kritice kvůli korupčním rizikům a omezení přístupu na internet. Jakoukoliv cenzuru webu považují přední čeští odborníci za nezákonnou až protiústavní. Navrhované legislativní řešení by navíc prý mohlo být v rozporu s principy Evropské unie o volném pohybu, obchodu a služeb.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Chápu stát, že se mu nelíbí, že peníze za sázky na internetu utíkají do zahraničí. Jde totiž o miliardy. Naprosto ale není možné současně za účelem získávání peněz pro stát zavádět cenzuru, která je formulována v rámci novely zákona č. 480/2004 Sb.,“ řekl Novinkám soudní znalec Vladimír Smejkal.

Kamenem úrazu celé novely je vložení nového paragrafu 2a, podle kterého „provozovatelé elektronických prostředků jsou povinni zajišťovat nemožnost připojení uživatelů ke stránkám elektronických prostředků nabízejícím či umožňujícím účast na loteriích či jiných podobných hrách provozovatelů, kteří k tomu nemají povolení vydané podle zvláštního právního předpisu, obsahujícím reklamu na takové služby či činnosti, nebo takové činnosti propagujícím či podporujícím“.

Elektronickými prostředky se v novele rozumí síť elektronických komunikací, elektronická komunikační zařízení, koncová telekomunikační zařízení a elektronická pošta. Týká se tedy především internetových providerů a telekomunikačních operátorů, kterým hrozí za porušení povinnosti vyplývající z ustanovení § 2a pokuta do výše až deseti miliónů korun.

Cenzura porušuje ústavní práva lidí

„Jinými slovy, všichni poskytovatelé jakékoliv služby elektronických komunikací, nejen internetoví provideři, jsou povinni monitorovat přenášené informace - čili vlastně porušovat tajemství zpráv podávaných telefonem, telegrafem nebo jiným podobným zařízením – například internetem, což je chráněno čl. 13 Listiny základních práv a svobod, která je součástí Ústavy ČR,“ vysvětlil Smejkal.

„A poté, co zjistí, že se chce uživatel připojit k webu provozovatele zahraniční loterie, nebo dokonce jen k jakémukoliv zdroji informací, obsahujícím reklamu na takové služby či činnosti, nebo takové činnosti propagujícím či podporujícím (asi tedy i zobrazením triček hráčů fotbalu), jej má od těchto informací odříznout,“ konstatoval soudní znalec.

Podle české portálové jedničky Seznam.cz může novela způsobit řadu absurdních situací. „Opětovně se zde setkáváme s principiálním omezením internetu coby volného média. Navíc se ale jedná i o technicky špatně (či snad dokonce nemožně) proveditelnou normu," řekla Novinkám mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

"České subjekty - respektive slovy návrhu 'provozovatelé elektronických prostředků', což je s ohledem na současné znění zákona č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti, dosti neurčitý termín - nemohou mít povědomí o všech existujících stránkách loterijních společností ve světě, ani o těchto společnostech samých, navíc stránky mohou být psány v jakémkoli světovém jazyce, což zákon také nerozlišuje. Absurdně by tak mohlo dojít k situaci, že by český subjekt měl blokovat portál italské státní loterie určený Italům apod.,“ konstatovala Zatloukalová.

"Domníváme se, že lze i v rámci EU nastavit jednotná pravidla pro sázkové kanceláře v rámci Evropy a jejich vymáhání - jako u jiných, například potravinových komodit," dodala mluvčí Seznamu.

Stát nás nutí do role cenzora, zlobí se UPC

Je tedy pochopitelné, že se novela nelíbí ani samotným operátorům a poskytovatelům připojení.

Mimořádné náklady spojené s novelou by se pohybovaly v řádu desítek miliónů korun.
Mluvčí UPC František Malina

„Navrhovaná novela je nejasná a podle našeho názoru právně i reálně neproveditelná. Není zřejmé, kdo všechno a za jakých podmínek by měl čemu bránit. Jak by měl kdokoli zjišťovat, zda inzerent náhodou neporušuje zákon a suplovat tak úlohu státních orgánů. Navíc se jedná o úzce zaměřenou oblast reklamy na určitý segment,“ řekl Novinkám mluvčí Telefoniky O2 Martin Žabka s tím, že problematika šíření informací i reklam po internetu je mnohem širší a vyžaduje komplexní řešení, které rozhodně nelze nahradit dvouřádkovým ustanovením.

Stejný názor má i mluvčí UPC František Malina: „Doposud jsme se o to, jaké stránky zákazníci našeho internetu navštěvují, zásadně nezajímali. A teď nám má být blíže neurčená role jakéhosi cenzora doslova vnucena. A navíc je pro nás znění příslušných paragrafů zákona zcela nejasné.“

„Technicky to zabezpečit lze. Ovšem mimořádné náklady s tím spojené by se pohybovaly v řádu desítek miliónů korun,“ konstatoval Malina s tím, že by ho zajímalo, kdo tyto náklady zaplatí.

Novela se nelíbí tisícům lidí

S navrhovanou novelou zákona č. 480/2004 Sb. nejsou spokojeni ani uživatelé internetu, kteří formou petice chtějí vyzvat poslance, aby nezaváděli cenzuru internetu.

V pondělí odpoledne měla petice už přes deset tisíc podpisů. Petici za internet bez cenzury naleznete ZDE.

Text petice proti novele zákona č. 480/2004 Sb.
Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,prosím neschvalujte zákon o loteriích a jiných podobných hrách v aktuálně navrženém znění, které obsahuje zavedení konkrétních kroků cenzury internetu. Ve svobodné společnosti není regulace hazardu ospravedlnitelným zájmem pro vytvoření cenzurního prostředí, navíc pokud by tato povinnost cenzury byla přenesena na třetí stranu.Prosím neotevírejte Pandořinu skříňku cenzury v rámci boje proti hazardu - regulovat jeho negativní dopady je možné i bez cenzury internetu, jak ukazují mnohé jiné země. Nebezpečím regulace svobodného internetu jsou i původně dobře myšlené zákony, jejichž důsledky nebyly řádně domyšleny. Jednoho dne by totiž mohly vést k zániku aktivit a služeb považovaných dnes za samozřejmé.Na základě dostupných informací požadujeme, aby byly z návrhů novelizace zákonů vyjmuty paragrafy, které tuto cenzuru zavádějí a aby stát reguloval loterijní průmysl jinými způsoby než zaváděním cenzury.

Anketa

Souhlasíte se zavedením zákona o cenzuře českého internetu?
Ano, je to dobrý návrh.
8,7 %
Spíše ano, doufám, že se mě novela nijak nedotkne.
1,2 %
Nevím, je mi to jedno.
1,6 %
Ne, odmítám jakoukoliv cenzuru internetu.
88,5 %
Celkem hlasovalo 7933 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám