Hlavní obsah

Na internetu číhají zákeřné hrozby kvůli smrti Usámy bin Ládina

Novinky, Miloslav Fišer

Hackeři našli nový způsob, jak šířit mezi lidmi zákeřné trojské koně a škodlivé viry. Využívají k tomu zájem lidí o smrt Usámy bin Ládina. Před šířením nebezpečného počítačového smetí varovaly hned dvě antivirové společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Počítačoví zločinci tradičně zneužívají významné celosvětové události, jako je královská svatba nebo zemětřesení v Japonsku. Výjimkou není ani smrt Usámy bin Ládina,“ uvedl mediální zástupce společnosti Symantec Petr Cícha s tím, že lidé by neměli klikat na podezřelé internetové odkazy.

„Mezi časté podvody patří například ‘dosud nezveřejněné video‘ nebo ‘fotky smrti Usámy bin Ládina‘. Uživatelé by měli být velmi opatrní na zkrácené odkazy na sociálních sítích, protože je mohou přesměrovat na falešné webové stránky,“ varoval.

Jeho slova potvrzuje také Petr Bořuta, který zastupuje antivirovou společnost ESET: „Okamžitě po zveřejnění prvních zpráv se ve vyhledávačích začaly objevovat odkazy na webové stránky s nebezpečným obsahem. Trojské koně, falešné aplikace a jiný malware se šíří také přes e-maily a na diskusních fórech.“

Podle něj jsou navíc piráti velice vychytralí. „Počítačoví zločinci využívají metody takzvaného blackhat SEO, tedy optimalizace stránek pro neetické či podvodné aktivity. Kvůli častému výskytu klíčových slov mohou vyhledávače nebezpečné stránky zařazovat na přední pozice,“ varoval Bořuta.

„V souvislosti s tímto případem se objevuje také adware. Ke zhlédnutí videa na jedné ze stránek je uživatel nucen stáhnout si zásuvný modul s názvem XvidSetup.exe. Ve skutečnosti se jedná o hrozbu Hotbar, která během surfování zobrazuje reklamní okna, navíc do odchozích e-mailových zpráv přidává různé odkazy či obrázky,“ konstatoval mediální zástupce společnosti ESET.

Škodlivý virus Hotbar se navíc dokáže bez interakce uživatele sám aktualizovat a instalovat do počítače další škodlivý software. Většina současných antivirů je naštěstí schopna jej odhalit.

Desatero bezpečného internetu
1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2. Některé viry dokáží bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zda funguje.
3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám