Hlavní obsah

Telefónica O2 nabídne rychlejší internet přes pevnou linku od května

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Telefónica O2 zveřejnila nové velkoobchodní nabídky, které zahrnují novou technologii Vdsl. Ta umožní proti aktuálně využívané technologii Adsl až dvojnásobné zrychlení internetového připojení přes pevnou linku. Novinkám to potvrdil produktový manažer O2 Evžen Chlanda s tím, že nabídka bude platná od května.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Technologie Vdsl dosahuje rychlosti 42 Mb/s v příchozím (download) a až 16 Mb/s v odchozím (upload) směru. Ale to pouze v laboratorních podmínkách, v praxi budou rychlosti jiné.

"Koncovým zákazníkům umožní Vdsl připojení o rychlosti až 25 Mb/s pro download a 2 Mb/s pro upload. Abychom mohli zákazníka k rychlejšímu internetu připojit, nesmí být vzdálen od ústředny více než 1,3 km,“ řekl Novinkám Chlanda.

Na rychlý internet přes pevnou linku by měla podle údajů O2 dosáhnout zhruba polovina uživatelů.

Rychlejší internet s novým modemem

Technologie Vdsl ale není zpětně kompatibilní s Adsl připojením. „Aby mohli zákazníci používat rychlejší internet, budou muset vyměnit své stávající internetové modemy za nové, které budou Vdsl podporovat,“ vysvětlil Chlanda.

„Nové modemy budou samozřejmě hned po uvedení nabídky Vdsl do prodeje k dispozici na našich prodejnách,“ dodal produktový manažer O2 s tím, že velkoobchodní nabídka rychlého internetu bude platná od 9. května. Lze tedy předpokládat, že ve stejném měsíci se objeví i nabídka pro koncové zákazníky.

Vedle Telefóniky O2 budou nejspíše Vdsl internet nabízet také další poskytovatelé, jako je například T-Mobile nebo GTS Novera.

Jisté zatím není, za jakou cenu budou operátoři Vdsl připojení nabízet. Cena současného Adsl připojení s rychlostí 16 Mb/s v příchozím a 0,5 Mb/s v odchozím směru se pohybuje mezi 700 a 1000 Kč. Podle údajů Českého statistického úřadu může technologii Adsl v Česku využívat zhruba 2,6 miliónu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám