Hlavní obsah

Hackeři zaútočili na systém České pošty

– Praha

Rozsáhlý útok hackerů postihl vnitřní systém České pošty. Internetoví piráti zaútočili na část internetových stránek pošty, jejímž prostřednictvím firmy podávají on-line hromadné objednávky, uvedl ve čtvrtek server Lidovky.cz.

Článek

Desítky specialistů pošty i jejích dodavatelských IT firem se nyní snaží útok, trvající od čtvrtečního rána, zastavit, uvedl server. Hromadná podání on-line, na které hackeři útočí, využívají stovky firem. Jde například o internetové obchody, které poštou v současné předvánoční nákupní horečce posílají tisíce balíků denně.

Služba je nyní mimo provoz a zatím není jasné, kdy bude obnovena. Kvůli pracím na zastavení hackerského útoku jsou občas mimo provoz celé internetové stránky České pošty.

Tiskový mluvčí České pošty Ivo Mravinac problémy potvrdil. "Na webovou adresu aplikace podání on-line přicházejí tisíce fiktivních požadavků z dynamicky se měnících adres, které v důsledku zapříčiní nedostupnost systému. Způsobuje to potíže našim firemním zákazníkům, je to velmi nepříjemné i pro poštu, prosinec je standardně obdobím největšího růstu balíkových podání," uvedl.

Fiktivní příkazy shazující systém pošty, jichž je i šest tisíc za minutu, generují roboti nasazení právě hackery. "Protože zatím všechny okolnosti nasvědčují tomu, že by se mohlo jednat o útok hackerů, pravděpodobně podáme trestní oznámení na neznámého pachatele," dodal mluvčí pošty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám