Hlavní obsah

Seznam.cz bude žalovat katalog firem kvůli nekalé soutěži

Novinky, Miloslav Fišer

Česká internetová jednička Seznam.cz podnikne právní kroky proti jednání, které má znaky nekalé soutěže. Na internetových stránkách katalog-cz-firem.cz a firmy-cz.cz se totiž objevila veřejně přístupná část z databáze vyhledávače firem a institucí Firmy.cz, který Seznam.cz vlastní. Provozovatel zmíněných katalogů z klientů láká peníze za aktualizaci údajů.

Foto: Novinky

Firmy.cz

Článek

Katalogy firmy-cz.cz a katalog-cz-firem.cz se na internetu objevily na konci září. Bezprostředně poté oslovil provozovatel serverů klienty s touto žádostí o aktualizaci IČ ve firemním zápisu.

„Od 1. 9. 2010 je v našich firemních katalozích nutno uvádět IČ u všech firemních zápisů. Váš zápis tuto informaci neobsahuje, a aby nedošlo k znehodnocení Vašich investic a času do tohoto zápisu vložených, jsme povinni Vás informovat 30 dnů před smazáním tohoto záznamu, kdy bude firma/zápis brán jako záznam zrušené firmy a ze všech našich katalogů odebrán,“ uvedl v emailu firmám provozovatel, který se podepsal Tomáš Michalka.

Pro doplnění každého záznamu je podle informací v elektronické poště nutné zadat heslo, které je možné získat za placenou SMS zprávu. „V případě, že nedohledáte editační kód, je možné si ho nechat znovu vygenerovat formou sms,“ vyzývá v e-mailu Michalka. Cena editační SMS činí 99 Kč.

Kvůli podobným názvům serverů s vyhledávačem Firmy.cz byli někteří uživatelé zmateni a z obavy ze smazání záznamu zpoplatněnou SMS zaplatili.

Další klienti serveru Firmy.cz se následně na Seznam obrátili s tím, že žádný zápis do katalogů firmy-cz.cz a katalog-cz-firem.cz neučinili a žádali po Seznamu pomoc a vysvětlení.

„Klienti by v žádném případě neměli na podobné nabídky reagovat a v případě pochybností kontaktovat podporu firmy.cz,“ uvedla mluvčí Seznamu Rita Gabrielová.

Databáze Firmy.cz je v bezpečí

„Databáze Firmy.cz nebyla v žádném případě kompromitována jako celek, došlo pouze k neoprávněnému nakládání s daty zobrazovanými na klientské straně, tedy s daty, která se běžně zobrazují ve vyhledávači například při zadání dotazu na ‚autobazar‘,“ řekla mluvčí Seznamu.

Podle ní Firmy.cz nikdy nevyžadují zasílání placených SMS pro aktualizaci dat, prodloužení zápisu v katalogu, nebo zaslání zapomenutého hesla. „Aktualizaci dat provádí naši administrátoři a marketingoví poradci osobně anebo společně s telefonním týmem," dodala. Firmy.cz jsou největším online katalogem firem a institucí v ČR, který denně navštíví přes 300 tisíc uživatelů a obsahuje více jak 500 000 ověřených záznamů.

Reklama

Výběr článků

Načítám