Hlavní obsah

Film o Facebooku jeho majiteli prý nelichotí

New York

Služba Facebook je tak populární, že o ní dokonce už vznikají filmy. Do amerických kin právě míří ten první s názvem Sociální síť (The Social Network). Snímek prý však zakladatele a majitele služby miliardáře Marka Zuckerbergera nelíčí v příliš příznivém světle. V pátek má světovou premiéru na Newyorském filmovém festivalu. Do široké distribuce v USA vstoupí na začátku října, v Česku o měsíc později.

Článek

Jde o dílo režiséra Davida Finchera, který vzbudil pozornost například svými snímky Sedm či Klub rváčů, a zkušeného scenáristy Aarona Sorkina. Líčí okolnosti vzniku Facebooku i následná obvinění, že se Zuckerberg při tvorbě služby ke svým spolupracovníkům a kamarádům nezachoval nejlépe, když prý některé podvedl a jiné okradl. Podle Sorkina tak příběh nemá daleko k řecké tragédii.

Zuckerberg, jehož ve filmu ztvárnil Jesse Eisenberg, by prý také klidně mohl být moderním Richardem III. "Dejte mu hrb a koňskou nohu a jste docela blízko," řekl časopisu Wired Sorkin. Fincher zase s nadsázkou podotkl, že se mu podařilo na základě komedií pro teenagery vytvořit variaci na proslulý film Občan Kane od Orsona Wellese líčící nelítostný vzestup tiskového magnáta.

Film neodpovídá realitě, tvrdí Facebook

Snímek vychází z knihy Bena Mezriche Náhodní miliardáři, který se osobně zakladateli Facebooku a okolnostem vzniku služby věnuje. Jak kniha, tak film nemají oficiální posvěcení firmy, i když se s ní tvůrci filmu snažili spolupracovat. "Příběh představený ve filmu neodpovídá realitě. Jde o portrét vytvořený tak, aby přilákal lidi do kina, a ne aby vyprávěl, jak to přesně bylo," uvedl Facebook v oficiálním prohlášení.

Jeho zakladatel je podle informací v americkém tisku ve filmu ztvárněn jako společensky nejistý a trochu divný student Harvardovy univerzity, který chtěl proniknout do tamních elitních klubů. Nakonec se mu díky Facebooku podařilo mnohem více. Snímek s mottem "nezískáte 500 miliónů přátel, aniž byste si neudělali několik nepřátel", se snaží ukázat, že se to neobešlo bez problematických kroků.

Sám Zuckerberg, který v současnosti disponuje majetkem v hodnotě 6,9 miliardy dolarů, proto údajně z filmu není nadšený. "Přál bych si, aby o mně nikdo netočil film, dokud jsem naživu," řekl v nedávném rozhovoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám