Hlavní obsah

Nejlepší hi-tech přístroje na letní dovolenou

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Moderní technika je stále vyspělejší. Na dovolenou si tak můžeme s sebou vzít mobil ukrytý v hodinkách, chytrou satelitní navigaci nebo fotoaparát, který dokáže pořizovat snímky a natáčet video i pod vodou.

Foto: Profimedia.cz

Ideálním společníkem na cesty jsou satelitní GPS navigace.

Článek

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Výhodu mají nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží.

Nejnovější modely navíc nabídnou téměř stejnou kvalitu fotografií jako velké digitální zrcadlovky. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení.

Vedle klasických modelů se vyrábí také extrémně odolné přístroje, kterým nevadí písek, prach ani voda. Aniž by se poškodily, je s nimi možné fotografovat na plážích, horách i v poušti.

Foto: Novinky

3D fotoaparát

Zajímavé jsou také fotoaparáty, které umějí vytvářet snímky v trojrozměrném režimu. Ty je možné přímo po vyfotografování díky vestavěnému 3D displeji také prohlížet.

Aby byl přístroj schopen vytvořit trojrozměrný vjem, je vybaven dvěma totožnými objektivy, které zachytávají fotografovaný předmět ze dvou různých úhlů – stejně jako kdybyste se na něj přímo dívali.

Navigace usnadní cestu

Ideálním společníkem na cesty jsou satelitní GPS navigace. Kromě klasických automobilových modelů, které jsou připevněny na čelním skle, stojí za povšimnutí také kompaktní turistické přístroje.

Foto: Novinky

TomTom

Ty mají podrobně zakresleny všechny pěší trasy – dokážou navigovat jak ve městě, tak na polních a lesních cestách. Pro cyklisty jsou určeny speciální outdoorové navigace, které odolají prachu i dešti. Díky speciální konstrukci jim navíc nevadí ani pád z větší výšky.

Pro co nejpřesnější orientaci je nutné navigační přístroje pravidelně aktualizovat. Výrobci aktualizují mapové podklady zpravidla čtyřikrát do roka, tak jak je sami berou od kartografů. Pokyny pro aktualizaci jsou umístěny na internetových stránkách jednotlivých výrobců.

Netbooky hrají prim

Před pár lety by jen málokoho napadlo, brát si s sebou na dovolenou počítač. To se ale změnilo s příchodem levných netbooků. Jejich pořizovací cena startuje už na hranici šesti tisíc korun. Notebooky přitom stojí dvakrát tolik.

Foto: Novinky

HP Mini 210-1000 Vivienne Tam Edition

Proti velkým přenosným počítačům jsou netbooky navíc velice kompaktní a na baterii vydrží pracovat klidně i třikrát delší dobu. Jejich výkon dostačuje na brouzdání po internetu, psaní e-mailů i sledování filmů.

Jedinou vadou na kráse je absence optické mechaniky, tu je nutné připojit externě přes USB konektor.

Záloha dat je důležitá

Většina lidí zapomíná na dovolené zálohovat data. Přitom odcizení nebo poškození fotoaparátu není ničím výjimečným. Vhodné je nejlépe každý den ukládat do počítače nebo na jiné záznamové médium všechna data, která na cestách získáme. A to ať už se bavíme o fotografiích, videích, nebo textech.

Pokud chcete mít jistotu, že k důležitým datům nezíská přístup nikdo neoprávněný, je nutné uložené záznamy šifrovat. To dokážou například povedené bezplatné programy TrueCrypt a X-key Lite.

Garmin Dakota 20 Sport: Navigace pro sportovce

Dakota 20 Sport je nová outdoorová navigace od Garminu, která je určena především pro pěší turistiku, cyklistiku a geocaching. Ovládá se pomocí barevného dotykového displeje s úhlopříčkou 2,6 palce.

Foto: Novinky

Garmin Dakota 20 Sport

V zařízení je uložena základní mapa celého světa s digitálním modelem terénu, který umožňuje plastické zobrazení mapy na displeji přístroje. Kromě toho přístroj obsahuje také podrobnou turistickou mapu České republiky Topo Czech v měřítku 1:25 000.

Vedle klasických navigačních funkcí dokáže Dakota 20 Sport nahradit i stopky, kalkulačku, barometrický výškoměr a kompas. S přístrojem je dodáván i speciální stojánek na kolo a bezdrátový snímač srdečního tepu.

  • Klady: na baterii vydrží pracovat rekordních 20 hodin
  • Zápory: mapy sousedních států by mohly být podrobnější
  • Cena: 8000 Kč  

Canon PowerShot D10: Fotí i pod vodou

Fotoaparát PowerShot D10 od společnosti Canon má mimořádně pevnou konstrukci. Díky tomu odolá nárazům, chladu i prachu. Navíc je vodotěsný, a tak je s ním možné fotografovat i pod vodou.

Fotoaparát má rozlišení 12,1 MPix, trojnásobný optický zoom a citlivost ISO až 1600. Snímky je možné zobrazovat na displeji s úhlopříčkou 2,5 palce a 230 tisíci body. Ve výbavě přístroje nechybí ani optický stabilizátor. Samozřejmostí je možnost natáčení ozvučených videí.

Tělo fotoaparátu má ergonomický tvar, díky čemuž přesně padne do ruky a dovolí konečky prstů intuitivně ovládat hlavní funkce pomocí vhodně umístěných tlačítek. Přístroj má rozměry 103x67x49 milimetrů a hmotnost 190 gramů.

  • Klady: pod vodou vytváří poměrně kvalitní snímky
  • Zápory: vyšší hmotnost kvůli robustnější konstrukci
  • Cena: 6500 Kč

A-Data SH93: Ochrání data před vodou i pády

Především pro sportovní nadšence vyrobila společnost A-Data vysoce odolný externí pevný disk. Zařízení splňuje bezpečnostní standard IEC 529 IPX7, díky čemuž by mělo bez újmy vydržet klidně až 30 minut pod vodou ve hloubce jednoho metru.

Foto: Novinky

Extrémně odolný pevný disk A-DATA Sport SH93

Díky pogumovanému tělu dokáže externí disk navíc přežít i větší nárazy a pády. A-Data SH93 je možné zakoupit s kapacitou až 640 GB. K počítači se připojuje pomocí klasického USB portu, ze kterého se i napájí.

Foto: Novinky

Extrémně odolný pevný disk A-DATA Sport SH93

  • Klady: extrémně odolná konstrukce disku
  • Zápory: externí disk nepatří k nejrychlejším na trhu
  • Cena: 1500 Kč (320GB verze); 2200 Kč (640GB verze)

LG GD 910: Mobil ukrytý v hodinkách

Na první pohled působí mobilní telefon LG GD 910 jako luxusní náramkové hodinky. I když velikostí nový mobil opravdu připomíná, dokáže zastat všechny funkce, které nabídne většina dnešních telefonů.

Zařízení se ovládá prostřednictvím čtyřcentimetrového dotykového displeje, který nahradil tradiční hodinkový ciferník. Pro příjem a položení hovoru jsou na boku zařízení umístěna tři ovládací tlačítka.

Telefonovat je s hodinkami možné díky zabudovanému reproduktoru s mikrofonem. Voláte podobně, jako s hlasitým odposlechem na obyčejném mobilu. Čtení SMS zpráv na malém displeji není příjemné, naštěstí LG GD 910 je dokáže přečíst nahlas.

  • Klady: i při miniaturních rozměrech zvládá vše, co obyčejný telefon
  • Zápory: bez hands-free sady může každý odposlouchávat hlasitý telefonní hovor
  • Cena: 19 500 Kč

Kingston DataTraveler 310: Uloží až 50 tisíc fotografií

Vhodným médiem pro zálohování dat na dovolené je malý flash disk DataTraveler 310 s kapacitou 256 GB. Uložit je na něj možné až 365 CD, 54 DVD nebo 51 000 fotografií. I přesto si zachovává kompaktní rozměry 70x17x22 milimetrů.

Foto: Novinky

Kingston DataTraveler 310

Výrobce deklaruje rychlost čtení 25 MB/s a zápis 12 MB/s, což je ale vykoupeno vysokou cenou. DataTraveler 310 se nezalekne ani vysokých teplot, dokáže pracovat až při 60 °C. Poskytována je k němu nadstandardní pětiletá záruka.

  • Klady: dokáže pracovat při extrémně vysokých teplotách
  • Zápory: vysoká cena proti externímu pevnému disku
  • Cena: 20 000 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám