Hlavní obsah

Mobilní internet v Česku používá téměř 400 tisíc lidí

Novinky, Miloslav Fišer

Počet uživatelů rychlého mobilního internetu se v Česku loni zvýšil o více než třetinu na 375 500 lidí. Uvedl to Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve své výroční zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní internet využívají především majitelé notebooků a netbooků.

Článek

Mobilní připojení nabízejí všichni čtyři tuzemští operátoři. Podle ČTÚ je nejvýznamnějším poskytovatelem služeb Telefónica O2, která nabízí více než 90procentní pokrytí sítí CDMA a k tomu síť UMTS, která je dostupná pro více než čtvrtinu populace.

Cena mobilního internetu loni začínala na zhruba 400 Kč měsíčně u společnosti U:fon, nejdražší je paušál za přípojku o rychlosti nad jeden megabit za sekundu u T-Mobile, kde vyšla na 1189 Kč.

Letos se tři držitelé licencí pro UMTS, tedy sítě 3G, zaměřují na rozšiřování jejich pokrytí. Telefónica nyní pokrývá asi 28 procent populace, T-Mobile chce být do konce roku ve 40 městech a Vodafone chce do září zpřístupnit sítě v deseti velkých městech.

Celkový počet vysokorychlostních přípojek v Česku v pevných i mobilních sítích se loni pohyboval kolem 2,43 miliónu, což odpovídá 24 procentům populace. Připojení přes ADSL u Telefóniky O2 využívalo 677 tisíc zákazníků, kabelový internet od UPC pak 362 tisíc  uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám