Hlavní obsah

Vánočním hitem jsou robotické ženy, které jsou k nerozeznání od lidí

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko zachvátila před Vánocemi nákupní horečka. Síť obchodních domů Sogo totiž začala jako první na světě nabízet robotické ženy. Ty jsou na první pohled nerozeznatelné od skutečných lidí. Mají totiž stejnou výšku, váhu a jejich silikonová kůže vypadá prakticky stejně jako ta skutečná. Upozornil na to zahraniční IT server Crunch Gear.

Článek

Aktuálně japonský řetězec nabízí k prodeji několik robotických žen, které sice vypadají skutečně, ale nemají vzhled žádného existujícího člověka. „Současná nabídka robotů je pouze ukázkou toho, jak moc se posunula robotika v posledních letech,“ uvedl jeden z obchodníků.

Podle něj však společnost od příštího měsíce začne přijímat objednávky na takzvané robotické dvojníky, jež budou vypadat stejně jako zákazníci, kteří si je objednají. „Vyrobit robotický klon nám bude trvat cirka tři měsíce,“ dodal.

Z morálních důvodů však prý nebude možné vytvořit dvojníka, který bude vypadat jako slavná filmová hvězda nebo populární žena. Roboti mohou ovládat horní partie svého těla a do jisté míry i mluvit. Pohybovat se bohužel neumí.

Robot vypadá jako skutečný člověk

Na první pohled je unikátní robot k nerozeznání od skutečného člověka. Výrobce toho krom obdobné váhy a rozměrů dosáhl také speciálním silikonovým materiálem, který i na omak věrně imituje skutečnou kůži. Vlasy, řasy i obočí jsou prý navíc opravdové.

Tento robot, který vyrábí společnost Koroko, není žádnou technologickou novinkou. Poprvé byl k vidění loni v televizní reklamě na sprej proti komárům. Už tehdy vyvolal robot po celém světě velký zájem, ale výrobce tenkrát neprozradil, zda bude někdy v budoucnu k prodeji.

Nyní, když je robot nabízen, si zájemci budou nicméně muset sáhnout hluboko do kapsy. Unikátní robotická dívka je vyjde totiž v přepočtu na více než čtyři milióny korun.

Budoucnost robotického průmyslu
Nemocné srdce vyměníme za robotické
Již nyní existují robotické náhražky lidských orgánů, jako je například umělé srdce, které vyrobili francouzští vědci. Přístroj z polymerů a přídavku organické tkáně reguluje tlak a tep pomocí několika elektronických senzorů. Pořizovací cena umělého srdce je 150 000 euro.:. Schéma robotického srdce. Foto: ArchivPři jeho stavbě se hodily znalosti z kosmického a leteckého průmyslu. Do těl prvních deseti pacientů, kteří by jinak zemřeli, se má dostat do dvou let.
Robotický obleček pro staré a nemohoucí
Důchodový věk se neustále zvyšuje, a tak by se zanedlouho mohlo stát, že se starší pracující občané zaslouženého odpočinku ani nedočkají. Svérázně se s tímto problémem rozhodli bojovat japonští vynálezci. Vyrobili speciální robotické tělo, které si starší jedinci jednoduše navléknou na sebe jako oblečení.:. Robotický oblečekFOTO: ProfimediaRobotické tělo by mělo podle jeho tvůrců ulevit bolavým a starým kloubům. Nejen v Japonsku by tak důchodci mohli obdělávat pole a pracovat i ve velice vysokém věku. Využití by svalnaté tělo Terminátora mohlo mít samozřejmě také v lékařství. Ochrnutí pacienti by se tak mohli opět běžně pohybovat. Minulý rok například Honda představila robotické nohy, které by měly usnadnit chození.
Mechanické chodítko od Hondy
Minulý rok například Honda představila robotické nohy, které by měly usnadnit chození. Zařízení, které nyní testují dělníci v automobilce, mohou podle Ašihary používat například lidé, kteří jsou nuceni stát v dlouhých frontách nebo se živí roznáškami. Chodítko je opatřeno počítačem, motorkem, bateriemi a senzory, které snímají pohyb uživatele.:. Mechanické chodítko od Hondy nadnáší lidskou váhu a snižuje tlak na kolena.foto: ČTK/APDruhý největší japonský výrobce aut ještě nestanovil cenu nového výrobku, ani nemá úplně jasno o jeho výrobě. Očekává se ale, že o mechanické chodítko bude v Japonsku velký zájem, protože japonská společnost je jednou z nejrychleji stárnoucích na světě.

V roce 2050 budou roboti téměř srovnatelní s lidmi

Informační technologie prožívají v posledních několika dekádách velký rozkvět. Procesory se zmenšují, zvyšuje se jejich výkon a dokážou zpracovat více vláken najednou. S tímto tempem se dá jen stěží odhadnout, co bude za několik desítek let.

Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel, se o to již dříve pokusil a předpověděl veliké změny v oblasti sociální interakce, robotiky a schopnosti počítačů vnímat reálný svět.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ prohlásil Rattner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám