Hlavní obsah

Poštovní holub přenesl data rychleji než internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Durban

Internet bývá považován za symbol rychlosti postmoderní doby. I v tomto případě, ale s dodatkem jak kdy a jak kde. V Jihoafrické republice data přenesl rychleji poštovní holub na kartě ve váčku na noze než síť. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Jednu hodinu a osm minut trvala holubovi jménem Winston 80 kilometrů dlouhá cesta ze sídla firmy Unlimited IT ve městě Pietermaritzburg do pobřežního Durbanu. Holub měl na noze miniaturní datovou kartu o kapacitě 4GB. Internetový přenos přes ADSL, který začal ve stejném okamžiku, trval včetně stahování dat do cílového počítače dvě hodiny, šest minut a 57 sekund. V době, kdy holub přistál, byla stažena jen 4 procenta objemu dat.

Jedenáctiměsíční holub k vítězství nepotřeboval žádnou zvláštní stravu natož pomoc biotechnologií nebo genových manipulací.

Společnost Unlimited IT uspořádala tento závod, aby upozornila na pomalé internetové připojení hlavního poskytovatele v zemi, firmy Telkom. Ta se však ke klání odmítla vyjádřit, už dříve však uvedla, že není odpovědná za poklesy rychlosti přenosu dat.

Rychlost internetového připojení v Jihoafrické republice by se měla zvýšit po zapojení nového, 17 000 kilometrů dlouhého optického kabelu, který propojí jih a východ Afriky. V provozu by měl být před konáním mistrovství světa ve fotbale v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám