Hlavní obsah

Facebook obviněn z narušování ochrany osobních údajů uživatelů

Kanadská komisařka pro ochranu soukromí obvinila internetovou sociální síť Facebook z porušování ochrany osobních údajů uživatelů. Server prý uchovává osobní data uživatelů i poté, co lidé na stránkách Facebooku zrušili své profily. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP.

Foto: Novinky

Facebook

Článek

Komisařka Jennifer Stoddartová zveřejnila zprávu, podle které Facebook poskytuje osobní údaje uživatelů jeho služeb téměř jednomu miliónu internetových developerů z celého světa. Ti se starají o vytváření různých aplikací pro Facebook jako jsou hry nebo testy. Populární server, jehož služby využívají milióny lidí, podle zprávy nedisponuje opatřeními, která by osobní informace v profilech uživatelů před webovými developery chránila.

Ochrana údajů je u Facebooku velmi citlivým tématem, neboť server používají lidé ke komunikaci mezi přáteli a rodinnými příslušníky a zadávají do něj řadu osobních informací. Facebook nicméně nedávno sdělil, že opatření související s ochranou osobních dat posílí a zjednoduší možnosti uživatelů kontrolovat komu poskytne jaké informace.

Stoddartová žádá vyšší míru transparentnosti, která zajistí, že uživatelé Facebooku budou obeznámeni s podmínkami souvisejícími s poskytováním osobních údajů. Za 30 dnů hodlá komisařka znovu ověřit opatření Facebooku na ochranu osobních dat a případně se může obrátit na kanadský federální soud.

Facebook
Tento již celosvětový fenomén vznikl před pěti lety. Vymyslel jej student harvardské univerzity Mark Zuckerberg. Obliba původně vysokoškolského webu se rychle rozšířila a nyní jej využívá více než 200 miliónů lidí.Facebook funguje na principu registrace a vytvoření si vlastního profilu. Ten si následně mohou většinou prohlédnout pouze ti uživatelé, které dotyčný označí jako „přátele“. Zároveň se každému zobrazuje nabídka lidí, které by mohl znát. Okruh „kamarádů“ se tak neustále rozšiřuje. S rostoucím počtem uživatelů roste i ztráta soukromí. Je možné nastavit profil tak, aby byl dostupný všem.Facebook je populární díky pohodlnému vkládání fotografií, které si mohou vybraní kamarádi prohlédnout. Stačí ale, aby například někdo z vašich blízkých okomentoval snímek z vaší narozeninové oslavy a fotku a komentář uvidí i lidé, které sice neznáte, ale patří do okruhu známých vašich přátel. Na stejném principu fungují i diskuze a vzkazy vkládané na Facebook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám