Hlavní obsah

Příznivci počítačových pirátů složili vlastní hymnu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po procesu se zakladateli pirátského serveru Pirate Bay, kdy údajně zaujatý soudce Tomas Norström odsoudil čtveřici provozovatelů k ročnímu nepodmíněnému vězení a k pokutě ve výši zhruba 75 miliónů Kč, se svět rozdělil na dva nesmiřitelné tábory. Zatímco jedni volají po úpravě autorských zákonů, druzí chtějí zákony ještě zpřísnit. Příznivci pirátů si na svou podporu dokonce složili vlastní hymnu.

Montt Mardié - We're All The Pirate Bay

 
Článek

Švédský zpěvák a skladatel Montt Mardié vytvořil skladbu na podporu počítačových pirátů, v které nabádá umělce, aby tvořili hudbu pro lidi a ne pro peníze. Zároveň žádá podobně smýšlející jedince, aby ji dál volně a zdarma šířili a remixovali na internetu. Skladbu nabídnul ke stažení prostřednictvím serveru Pirate Bay.

Skladba We're All The Pirate Bay se za krátkou dobu své existence stala doslova hitem. Během pouhých dvou týdnů se všude na internetu objevují nejrůznější úpravy a remixy tohoto songu. Komunita okolo serveru Pirate Bay ji tak po právu začala ihned považovat za svou hymnu.

„Mám rád peníze a určitě jich chci stejně jako každý vydělávat hodně. Ale určitě kvůli tomu nepíšu písničky. Mým hlavním cílem je, aby moje skladby lidé poslouchali. Proto jsem složil skladbu „We're All The Pirate Bay“, která je zadarmo a nikdo za ni nebude muset nikdy platit,“ uvedl Montt Mardié s tím, že kdyby jej ale chtěl někdo za jeho tvorbu přece jen odměnit, může mu přispět prostřednictvím PayPal účtu.

Čeští přívrženci počítačových pirátů chtějí do politiky
V Česku se počítačoví piráti rozhodli po svém švédském vzoru založit politickou stranu. Jejím cílem má být omezení autorských práv, a tím i rozšíření možnosti legálního sdílení děl na internetu. Díky početné skupině příznivců už výbor získal pro legitimní vznik strany dostatek podpisů. Aby mohla být strana registrována podle platných stanov u Ministerstva vnitra ČR, muselo shromáždění sehnat minimálně tisíc podpisů občanů. Vize brněnského programátora Jiřího Kadeřávka, který je hlavním iniciátorem České pirátské strany, se velice rychle vyplnila a řady výboru se rozrostly o další členy. "Cílem strany není ovládnutí politického spektra, ale, alespoň v prvních fázích, myšlenkový posun společnosti a hlavních politických sil ve vztahu k problému copyrightu, patentového práva a ochrany soukromí,“ dodal Kadeřávek. Strana nasbírala potřebné podpisy ke schválení pomocí elektronické petice, která je umístěna přímo na stránkách přípravného výboru České pirátské strany. Nyní by zájemci měli podepsat petici v tištěné podobě, aby mohla být předána ministerstvu

Nelegální server pirátů koupilo muzeum

Švédské Národní vědeckotechnické muzeum rozšířilo své sbírky o počítač, který patřil provozovatelům internetového portálu The Pirate Bay. Počítač zabavila švédská policie loni a stockholmské muzeum ho koupilo za 2000 švédských korun, tedy přibližně za 5000 Kč.

Nový přírůstek zařadilo muzeum do sekce vynálezů, které ovlivnily život lidí. Podle vyjádření instituce není pořizování kopií materiálu chráněného autorskými právy nic nového. Kontroverze vzbuzovalo prý už v 70. letech.

Server počítačových pirátů je postaven na dnes již stařičkém procesoru Intel Pentium 4 s frekvencí 2,88 GHz. Počítač má k dispozici 1024 MB operační paměti ve dvou modulech a dva vysokootáčkové pevné disky Hitachi, z nichž má každý kapacitu 41,1 GB.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám