Hlavní obsah

Na Prahu sedá analogová tma, Nova jede už jen digitálně

Praha

Ve čtvrtek večer začal vysílač Praha - Žižkov postupně vypínat analogové vysílání. Například TV Nova byla již od analogu odpojena před osmou hodinou. České radiokomunikace však upozornily, že by i nadále měly fungovat některé analogové převaděče, které byly na vysílač napojeny. Požádaly o to Česká televize a televize Prima.

Článek

České Radiokomunikace na minutu před půlnocí naplánovaly vypnutí analogové vysílání ČT, Primy. Komerční televize přitom o vypnutí, jehož termín stanovuje Technický plán přechodu na digitální vysílání, požádaly na poslední chvíli, tedy ve středu. Čekaly výsledek průzkumu, jak jsou jejich diváci na digitální vysílání připraveni. Podle agentury Mediaresearch je na digitalizaci připraveno 97 procent domácností.

Pro Českou televizi budou ČRa dál provozovat vysílač Strahov na 32. kanále a dále převaděče Loděnice (kanál 49), Praha - Vokovice (kanál 44), Praha - Žvahov (kanál 49) a Praha - Zdice (kanál 42). Pro Primu zůstane v provozu převaděč Beroun na 47 kanálu.

Dočasně bude analogově vysílat Cukrák

V Praze bude ještě dočasně možné naladit analogové vysílání z vysílače Cukrák, jehož vypnutí je plánováno na říjen 2009. Ze Strahova bude možné přijímat programy ČT1 a Nova do listopadu 2011.

"Digitální zemské vysílání nabídne divákům oproti analogovému vysílání více programů a kvalitnější obraz a to bez jakýchkoliv poplatků, které jsou typické pro jiné digitální platformy," uvedl ředitel úseku pro transformaci Českých Radiokomunikací Kamil Levinský.

Na kanále 51, kde se nyní analogově vysílá program ČT1, bude do 7. května 2009 vysílán informační text o ukončení analogového vysílání s informacemi, kam se mají diváci obrátit v případě, že mají potíže s naladěním digitálního signálu.

Pro naladění digitálního signálu DVB-T potřebují diváci set top box nebo televizi vybavenou digitálním tunerem. Digitální multiplex 1 České televize bude vysílat na 53. kanále, multiplex 2 Novy, Primy a TV Barrandov na 41 kanále a multiplex 3 společnosti Czech Digital Group na 59 kanále.

Více informací mohou lidé získat na speciálních informačních stránkách Českých Radiokomunikací www.digistranky.cz a nebo na státní informační telefonní lince 800 90 60 30.

Po vypnutí vysílače Praha-Žižkov totiž bude na konci září vypnut vysílač Plzeň-Krašov a o měsíc později Praha-Cukrák. Digitalizace by měla být v Česku ukončena v létě 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám