Hlavní obsah

VIDEO: Kvůli překlepu v malé české firmě kolaboval internet po celém světě

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jedno špatně zadané číslo a řada zemí na všech kontinentech jsou odříznuty od připojení k internetu. Zdá se to jako absurdita, ale kvůli malému poskytovateli internetového připojení z Uherského Brodu podobným způsobem zkolabovalo na několik hodin internetové připojení po celém světě.

Článek

Podle serveru Lupa.cz nastala chyba při běžném nastavení adresy internetového směrovače. „Technik se v adrese přepsal o jedno jediné číslo. To ale znamenalo, že se do internetu propagovala nesmyslně dlouhá trasa a nutila modemy u domácích i firemních počítačů vykonávat až 100 000 požadavků za vteřinu,“ uvedl na Lupa.cz Zbyněk Pospíchal z firmy Dial Telecom.

Podle něj takové množství operací nezvládly především starší modemy, což zapříčinilo jejich nefunkčnost. Bez internetového připojení se tak rázem ocitla téměř celá západní Evropa, Amerika, Afrika i Asie. Nejhůře se chyba v Evropě projevila v Belgii, Španělsku a Lotyšsku. Paradoxně se to téměř nedotklo internetu v Česku. V momentě, kdy byla firma od internetu odpojena, lidé mohli znovu síť využívat.

:. Míra nestability internetu ve světě před chybou českého poskytovatele internetu. Zdroj: renesys.com

:. Míra nestability internetu ve světě po chybě českého poskytovatele internetu. Zdroj: renesys.com

Podobná chyba se v minulosti několikrát objevila, mohly za ní firmy z různých zemí. Takový kolaps se zatím nikomu „nepovedl“. Malá česká firma z jihu Moravy se tak zřejmě zapíše do historie internetu. Zablokování připojení však pro ni může mít tvrdý dopad, pokud by ji za výpadek někdo zažaloval a žádal náhradu škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám