Hlavní obsah

Jan Hlaváč z BSA: nelegální software odhalíme, i když nejste připojeni k internetu

Novinky, mif
Aktualizováno

Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA tvrdí, že nelegální software lze odhalit i na počítačích, které nejsou připojeny k internetu. V on-line chatu na Novinkách dále uvedl, že mohutný nárůst softwarového pirátství v domácnostech si vyžádá daleko přísnější kontroly i u fyzických osob, u nichž bude podezření, že používají nebo šíří nelegální programy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jan Hlaváč na on-line chatu

Článek

O nelegálním softwaru v počítačích, ať už firemních či soukromých, se BSA nejčastěji dozví po udání. Na jejich základě se společnost obrací na policii.

"Naštvaný soused či zhrzený zaměstnanec, ale nemusí být jediným, kdo podá udání. Softwarové společnosti si totiž najímají detektivy, kteří vyhledávají šiřitele nelegálního softwaru na internetu," řekl Novinkám Hlaváč s tím, že letos by práce těchto detektivů měla ještě zesílit.

"Stále častěji jsou monitorována diskusní fóra a na aktivní uživatele podávána trestní oznámení,“ dodává. Slibuje si od toho více případů odhalení pirátských kopií právě v domácnostech.

Monitorovány jsou i počítače bez připojení k internetu

"Uživatelé se často mylně domnívají, že pokud jejich počítač není připojen k internetu, tak jsou takřka nevypátratelní. To ale není pravda. Policie velice často monitoruje lidi, u kterých má důvodné podezření, že jakýmkoliv způsobem využívají nelegální software,“ odpověděl v chatu na otázky čtenářů s tím, že často stačí odhalit distributora nelegálního softwaru, který si vede seznam svých zákazníků.

Podle těchto kontaktů policie následně velice jednoduše vystopuje jeho zákazníky. Ti ani nemusí vědět, že zakoupili nelegální software. Přesto může být trestní stíhání zahájeno i proti nim.

"Pokud však dotyčný prokáže, že se stal obětí podvodu, tak soud ho určitě neodsoudí. Nicméně notoričtí piráti vždy tvrdí, že je někdo podvedl, že oni za nic nemohou. O vině rozhoduje soud, nikoli BSA," upřesnil celou situaci Hlaváč.

V případě, že policie nalezne na vašem počítači nelegální programy a bude proti vám zahájeno trestní stíhání, dovoluje výrobci autorský zákon až dvojnásobek hodnoty nelegálně užívaného softwaru.

Zlevnění softwaru nepomáhá

Hlaváč také řekl, že zlevnění softwaru podle analýz BSA nikdy nevedlo k podstatnému snížení míry pirátství. Když někdo akceptuje krádež jako normu, tak se mu i pár stovek bude zdát hodně.

"Nelíbí se Vám cena? Pořiďte si nějakou alternativu, těch je na trhu dost. Pokud jde o platy: budete také výrobcům aut říkat, aby z podobných důvodů zlevnili? Cenu určuje trh,“ zakončuje nekompromisně celý rozhovor Hlaváč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám