Hlavní obsah

PORADNA: Mizí vám peníze? Pět nejlepších rad pro sledování výdajů

Novinky, Dušan Šídlo, člen Finanční akademie Zlaté koruny

Většina lidí si finanční výdaje podrobně nesleduje a domácí účetnictví si nevede. Pokud se k němu odhodlají, zpravidla nevydrží déle než jeden měsíc. Těchto pět rad vám zaručeně pomůže vydržet.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

1. Namotivujte se

Mnoho lidí, kteří se do sledování výdajů nikdy nepustí, se domnívá, že se jim tím zhorší životní úroveň, protože se budou muset najednou začít omezovat. To však není pravda. Naopak, cílem domácího účetnictví je mít více peněz na to, co máte rádi. A toho lze dosáhnout snížením výdajů na nedůležité či nepotřebné věci.

Pokud na něčem ušetříte pár stovek, možná vás to ani nepotěší. Ale pokud si představíte, že většími úsporami se přiblížíte ke splnění vašeho cíle, tak ochota neplýtvat penězi a něco pro to udělat bude jistě větší.

Pokud chcete našetřit například na dovolenou u moře, dáte si obrázek hezké pláže do peněženky. Pokud je vaším cílem nové auto, dejte si tam fotku auta. Pokud chcete koupit hračku dítěti, dejte si tam fotku přání vašeho potomka. Kdykoliv si budete chtít koupit nějakou hloupost, fotografie v peněžence vám připomene, že tím oddálíte váš jiný finanční cíl a váš sen.  Zkrátka si najděte vlastní motivaci, proč mít více peněz.

2. Zpříjemněte si zapisování výdajů

Pokud jste  tu správnou motivaci nalezli, začněte si zapisovat vaše výdaje. Nebudete-li je sledovat, neuvidíte, kde vám peníze „tečou“, a neušetříte.  Zní to jako otravná činnost a ona opravdu je.

Zapisování výdajů, ať již do výdajového sešitu, tabulky v Excelu či do nějakého programu, si můžeme zpříjemnit nějakým rituálem. Například si pusťte oblíbenou hudbu nebo si uvařte dobrou kávu či čaj. Zkrátka cokoli, co z vaší práce pomůže udělat alespoň malý požitek, vede k tomu, že to lehce nevzdáte. Úplně nejlepší však je, když si každý výdaj okamžitě zaznamenáte do mobilní aplikace na správu financí.

3. Poznejte své návyky

Při samotném zapisování výdajů vám již dojde, kde peníze nejvíce mizí. Při zapisování výše výdajů například za potraviny a jiné spotřební věci si rovněž můžete ujasnit, jestli nepatříte do některého z těchto dvou typů extrémů – mezi „lovce slev“ či „lovce kvality“.

Lovci slev, kteří zbožňují slevy všeho druhu, si musí dát pozor, aby se při honbě za nízkými cenami nezapomněli zamyslet i nad kvalitou daného zboží.

Lovci kvality musí sledovat, aby se při honbě za kvalitou neopomněli zamyslet nad přiměřeností ceny, za kterou dané zboží kupují. To nejdražší zboží nebývá vždy to nejkvalitnější.

4. Poučte se a nastavte si limity

Dalším krokem je rozdělení výdajů do jednotlivých skupin a stanovení limitů pro útraty. Při tvorbě výdajové bilance je prospěšné dobře rozvrhnout strukturu kategorií a podkategorií. Udržet ji dostatečně jednoduchou a přitom neztrácet důležité informace. U každého zapsaného výdaje popřemýšlejte, proč to vlastně platíte a co vám vydání peněz tímto způsobem ve skutečnosti přineslo.

Sledujte tyto výdaje v čase a mějte plán, respektive nastavené limity. Limit představuje částku, kterou si můžete dovolit utratit za jednotlivé oblasti, aby vám současně zbyly nějaké peníze, které by měly směřovat ke splnění vašich finančních cílů.

Někomu bude stačit měsíční limit, někdo si musí měsíční limit rozpočítat na každý týden nebo dokonce den. Po nějakém čase sledování vašich výdajů začnete jejich strukturu měnit. Najděte výdaje, které se pravidelně opakují, a které dokážete do budoucna zcela oželet, popřípadě snížit výdajový limit.

5. Stáhněte si aplikaci do telefonu

Většina lidí ke sledování výdajů používá stále papírovou formu. To je zdánlivě nejjednodušší způsob, ale také časově nejnáročnější. Ruční procházení výdajů je léty prověřené, ale ne právě zábavné. Navíc hrozí nebezpečí, že vás sledování výdajů brzy omrzí.

Dnes však již existují moderní nástroje, které zvládnou sledování, zapisování a třídění výdajů výrazně zrychlit, zautomatizovat a udělat o něco zábavnějším. Jsou to různé internetové služby a programy. Výdaje vám automaticky spočítají, zobrazí na hezkých grafech a přidají ještě užitečné statistiky o jejich vývoji. T

yto nástroje také kontrolují a upozorňují na překročení zadaných výdajových limitů. Takový program vás již v půlce měsíce může upozornit, že jste vyčerpali limit na celý měsíc, a to nejen v celkových výdajích, ale i u jednotlivých položek. Víte tak, kolik si toho můžete ještě dovolit koupit.

Jejich další výhodou je, že do nich můžete nahrát elektronický výpis od banky a tím se uloží i nezapsané výdaje provedené platební kartou.

Diskutujte na toto téma a podělte se o své zkušenosti na www.zlatakoruna.info/financni-produkty/ucty/info

Další informace o finančních produktech naleznete na www.zlatakoruna.info/

Reklama

Výběr článků

Načítám