Hlavní obsah

Cestovat do Bulharska se Čechům vyplatí, je tam pro ně nejlevněji

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená v Bulharsku je pro Čechy dlouhodobě velmi levnou záležitostí. Za českou tisícovku tam totiž nakoupíte v propočtu zboží, které by vás doma stálo 1383 korun. Naopak nejdráž vás vyjde dovolená v Rakousku či Francii. Ukázala to analýza UniCredit Bank v jedenácti evropských zemích, které Češi při svých delších cestách navštěvují nejčastěji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Stejně jako loni je pro Čechy cenově výhodné cestovat i do Maďarska, česká tisícikoruna tam má hodnotu 1150 korun.

Počet finančně nejvýhodnějších zemí se oproti loňsku rozšířil o Turecko. Zatímco loni si Češi za dovolenou v Turecku ve srovnání s tuzemskou připlatili 4,5 procenta, letos je vyjde díky oslabení turecké liry o šest procent levněji.

K zemím, kde jsou životní náklady nižší než v Česku, nepochybně patří i Egypt.

Zhruba stejně jako doma si pak Češi za tisíc korun mohou nakoupit v Chorvatsku (979 korun) a na Slovensku (970 korun).

Nejdráž z oblíbených destinací vyjde Francie a Rakousko

V průměru má ale naše tisícikorunová bankovka v turistických destinacích hodnotu jen 868 korun.

Relativně drahé jsou pro české turisty země u moře, ve kterých se platí eurem - například Řecko (780 korun) a Španělsko (720 korun) a především pak Itálie, kde česká tisícovka má pro Čechy hodnotu 630 korun.

Ještě dražší než Itálie je pro Čechy Francie a sousední Rakousko. Češi v obou těchto zemích za tisícikorunu pořídí nákup, za který by doma zaplatili o 400 korun méně.

Kupní síla Čechů všude za hranicemi roste

Po předchozích třech letech, kdy kupní síla koruny v zahraničí klesala, si letos čeští turisté konečně polepší. Česká koruna posiluje a letošní dovolenou tak Češi pocítí i ve svých peněženkách, jejich nákupy během zahraničních pobytů zlevní relativně k tuzemským v průměru o tři procenta.

„Důvody zlevnění dovolených jsou v zásadě dva. Prvním je posílení koruny, respektive pokles hodnoty zahraničních měn proti české koruně. Tím druhým je pak relativně vysoká inflace doma, která zdražuje pobyty doma a naopak zlevňuje ty zahraniční,“ vysvětlil Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

I přesto, že inflace v Česku byla velmi nízká, v zahraničí ceny často spíše klesaly. Pro Čechy tak dovolené ve všech sledovaných zemích budou proti loňsku cenově dostupnější.

Výrazně zlevní zejména země mimo Evropu. V porovnání s loňským rokem si tak čeští turisté polepší ve třech typicky přímořských destinacích, které se ovšem v poslední době potýkají s nárůstem bezpečnostních rizik. V Egyptě tak můžete počítat s více jak pětinovým přilepšením, s desetinovým v Turecku, o osm procent levněji je v Tunisku.

Díky deflaci levněji než vloni nakoupíte i v Řecku, na Slovensku, v Itálii, Francii či v Německu. Nejméně letos zlevní Chorvatsko a Rakousko.

Apetit Čechů po dovolených roste

V loňském roce Češi absolvovali celkem 4,2 miliónu cest do zahraničí delších než čtyři dny. To je o 142 tisíc cest víc než rok předtím. Rekord pěti miliónů cest z roku 2008 ale dosud překonán nebyl.

Novým hitem loňského léta se stalo Slovensko s prudkým nárůstem delších cest až o tři čtvrtiny na 837 tisíc. Náš východní soused se tak poprvé po osmi letech pohodlně usadil na prvním místě žebříčku nejpopulárnějších destinací před Chorvatskem (721 tisíc cest, -8,2 procenta proti roku 2014). Třetí skončila tradiční Itálie (497 tisíc cest, -10 procent).

Obecně ale zájem Čechů o oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře spíše klesal od Chorvatska až po Španělsko a africké země.

Mnohem menší zájem měli loni Češi kvůli zhoršení bezpečnostní situace o cesty do Egypta (-37 procent). Posílily naopak spíše poznávací destinace, kromě Slovenska také Německo (+27 procent), Francie (+20 procent) a Maďarsko (+10 procent).

Reklama

Související články

Češi šetří nejčastěji na dovolenou

Téměř 1,8 miliónu ekonomicky aktivních Čechů šetří na dovolenou. Jedná se přitom o vůbec nejčastější důvod, kvůli kterému si Češi účelně odkládají peníze...

Za exotikou míří stále více Čechů

Zájem Čechů o dovolenou v exotických destinacích vzrostl o 20 procent. Ukazuje to statistika portálu dovolena.cz. Aktuální vývoj naznačuje, že mimoevropské...

Výběr článků

Načítám