Hlavní obsah

Čeští důchodci cestují, někteří i na dvě zahraniční dovolené ročně

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí čeští senioři navzdory zažitým představám již neobracejí každou korunu. Platí to minimálně v oblasti cestovního ruchu. Některé cestovní kanceláře hlásí, že téměř 50 procent zákazníků v seniorském věku jede více než na jednu zahraniční dovolenou ročně a utratí na místě téměř čtyři tisíce korun za týden.

Foto: Profimedia.cz

Senioři často investují do poznávacích okruhů.

Článek

„Mezi našimi zákazníky registrujeme zhruba 42 procent těch, kteří tráví dvakrát do roka dovolenou v zahraničí,“ uvedl Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel, která se na zájezdy pro seniory specializuje a již druhý rok po sobě zaznamenala v průměru 25procentní nárůst v cestování seniorů.

„V porovnání se zeměmi bývalého východního bloku patří čeští senioři mezi nejaktivnější a i nejpočetnější skupinu, která vyjíždí do zahraničí. Pro cílové destinace a tamní ekonomiky představují nezanedbatelnou kupní sílu, neboť utratí průměrně sto padesát eur, tedy téměř čtyři tisíce korun za týden,“ doplnil Hubka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Stanislava Zímy z cestovní kanceláře Exim tour je průměrná cena zájezdu u seniora asi o dva tisíce korun vyšší než celkový průměr. Zároveň starší lidé častěji než ostatní kategorie klientů volí pobyt v pětihvězdičkových hotelech a investují do poznávacích okruhů.

„Při poznávacích zájezdech senioři také vyžadují kvalitní průvodcovské služby a plný program," doplnila mluvčí CK Firo-tour Eva Němečková.

145 tisíc penzistů pobírá důchod i mzdu

Mobilita lidí v důchodovém věku a na ni navazující systém služeb se během posledních let zlepšuje přímo úměrně tomu, jak se mění ekonomická role seniorů v české společnosti. Z pasivních příjemců se stávají aktivní participanti na pracovním i komerčním trhu.

Výše průměrného důchodu, který loni činil 11 075 korun měsíčně, umožňuje většině seniorů si minimálně na jeden poznávací zájezd ročně komfortně uspořit či si jej jednorázově pořídit. Průměrná částka, kterou loni Češi bez ohledu na věk vydali za dlouhodobější dovolenou v zahraničí, činí totiž podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) 12 500 korun.

Podle údajů ČSÚ si navíc až 145 tisíc důchodců k vyplácené penzi přilepšuje výdělkem ze zaměstnání. „Každoročně přibývá počet zaměstnaných starobních důchodců, kteří zároveň pobírají důchod a stále pokračují v pracovní aktivitě,“ potvrzuje Daniel Chytil z oddělení pracovních sil ČSÚ.

Anketa

Cestují ve vaší rodině penzisté do zahraničí?
ano, několikrát ročně
19,8 %
výjimečně
9,1 %
vůbec
71,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4019 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám