Hlavní obsah

Šetříte v bytě teplem? Od ledna si připlatíte za to, co sami neprotopíte

Právo, Jakub Svoboda

Lidé, kteří v zimě šetří teplem, například proto, že je přes zdi dostatečně vytopí sousedé, nebo jsou jejich byty nevyužívané, a na druhou stranu také ti, kdo v bytových domech zbytečně plýtvají teplem, začnou za něj od příštího roku platit vyšší účty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Od ledna totiž začne platit nová vyhláška ministerstva pro místní rozvoj (MMR), kterou se po čtrnácti letech mění podmínky rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům. Změna ve vypočítávání faktur se dotkne stovek tisíc českých domácností.

Jednou z hlavních novinek, které již připravená vyhláška přináší, je změna limitů pro rozdíly v celkových nákladech na vytápění přepočtených na jeden metr čtvereční započitatelné podlahové plochy jednotlivých jednotek (bytových i nebytových).

80 % průměru domu i bez sáhnutí na radiátor

Dosud platné limity 40 procent nahoru i dolů jako největší možná odchylka od průměrných nákladů celého domu, které platí dnes (a budou použity i pro rozúčtování roku 2015), se změní tak, že nejnižší účtované náklady by měly být nejméně ve výši 80 procent průměru domu na metr čtvereční a nejvyšší by mohly dosáhnout dvojnásobku průměru.

Takto upravené limity, tedy -20 % a 100 %, omezí podle odborníků možnosti, aby se obyvatelé některých, zejména „středových“ bytů nechali vytápět od svých sousedů a platili výrazně méně, než pro dosažení určité teploty ve svých bytech skutečně spotřebovali.

„Při překročení některé stanovené hranice provede poskytovatel služeb úpravu výpočtové metody způsobem uvedeným ve vyhlášce, ale pouze u těch příjemců služeb, u nichž k překročení došlo. U ostatních příjemců služeb se vychází z náměrů instalovaných měřidel,“ uvedla pro Právo mluvčí MMR Veronika Vároši.

„Cílem nové vyhlášky je spravedlivější rozúčtování nákladů a srovnatelné podmínky tepelné pohody ve všech bytech, bez ohledu na jejich polohu, v rámci objektu,“ sdělila Právu Vároši.

„Nová vyhláška přináší spravedlivější vyúčtování spotřeby každého uživatele,“ souhlasila Jana Machková, ředitelka společnosti ista, která patří k největším rozúčtovatelům tepla a teplé vody v ČR.

Spotřební složka bude až 70 procent  

Další významnou změnou je úprava poměru spotřební a základní složky nákladů objektu.

Zatímco dosud základní složku nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce tvoří 40 až 50 procent, podle nové vyhlášky to bude 30 až 50 procent. Zbývající část nákladů tvoří spotřební složku (nově tak může činit až 70 procent) a je pak mezi konečné uživatele rozúčtována podle počtu nainstalovaných měřidel.

„Nová úprava podmínek pro rozdělení nákladů na teplo definuje nově prostor pro rozdělení nákladů na teplo a jen blízká praxe ukáže, nakolik bude mít změna pravidel dopad na chování uživatelů jednotek,“ komentoval pro Právo novou vyhlášku předseda představenstva bytového družstva SBD Praha Martin Kroh.

MMR vyhlášku se změnami podmínek rozúčtování tepla připravilo již před dvěma lety. Poté ji však bez bližšího zdůvodnění překvapivě stáhlo.

Anketa

Je podle vás nový způsob rozúčtovávání faktur za teplo spravedlivější?
Ano
11,2 %
Ne
88,8 %
Celkem hlasovalo 14793 čtenářů.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám