Hlavní obsah

Za letní dovolenou Češi nejčastěji plánují utratit do 15 tisíc korun

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny začaly a Češi vyrážejí na dovolenou. Častěji ji budou trávit v rámci Česka, pokud vyrazí do zahraničí, tak většinou do Chorvatska. Nejčastěji plánují utratit do 15 tisíc korun. Ovšem třetina lidí připouští, že předem stanovený limit útraty překročí.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ostrov Hvar v Chorvatsku patří každoročně k oblíbeným cílům českých návštěvníků.

Článek

Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který pro Cetelem realizovala agentura STEM/MARK.

Tři čtvrtiny lidí hodlají letos do dovolené investovat do 15 tisíc korun za osobu. Platí přitom, že za tuzemskou dovolenou plánují Češi utratit méně než za zahraniční. Zatímco v případě tuzemské se chtějí nejčastěji vejít do pěti tisíc korun za osobu, v případě zahraniční je to 10 až 15 tisíc.

Z průzkumu také vyplynulo, že lidé šetří častěji na zájezdu než při útratách na místě. Na pořízení zájezdu chtějí ušetřit necelé dvě třetiny lidí, v místě pobytu pak hodlá šetřit zhruba polovina a těch, kteří si předem stanoví, kolik mohou v místě pobytu utratit, jsou zhruba tři pětiny.

Do pěti tisíc korun na osobu za útraty v místě pobytu se chtějí vejít tři čtvrtiny. Přesto ale skutečné částky, které lidé za dovolenou utratí, a to ať už v místě pobytu nebo za cestu a pobyt samotný, budou nakonec o něco vyšší. Více než třetina lidí totiž přiznává, že předem stanovené limity většinou překročí.

Chorvatsko stále táhne nejvíc

Letos pojedou Češi na letní dovolenou nejčastěji jen v rámci Česka (37 procent). Do zahraničí se plánuje vydat pětina lidí a téměř každý šestý si chce dopřát dovolenou jak v zahraničí, tak v Česku. Čtvrtina lidí letos letní dovolenou neplánuje.

Mezi nejoblíbenější zahraniční destinace Čechů bude i letos patřit Chorvatsko, jehož obliba meziročně dokonce stoupla. Vydá se tam více než čtvrtina lidí. Naopak menší zájem oproti loňskému roku mají lidé o Itálii (15 procent), i tak je ale druhým nejčastějším cílem.

Třetí pomyslnou příčku letos překvapivě obsadilo Rakousko, které v loňském roce patřilo mezi méně navštěvované destinace. Letos tam však směřuje každý devátý dotázaný, častěji přitom muži než ženy.

V těsném závěsu za Rakouskem se drží Slovensko a Řecko, které letos patří mezi oblíbené destinace zejména žen.

Dovolenou v Česku plánují lidé nejčastěji maximálně na týden (48 procent), zatímco zahraniční na osm až deset dní včetně cesty (42 procent). Proti loňskému roku plánují lidé strávit v cizině kratší dobu.

Cena při výběru dovolené hraje prim

Při výběru dovolené je pro Čechy stále nejdůležitější cena, zmínilo více než 94 procent lidí. Hned po ní je v žebříčku priorit destinace (88 procent). Za důležitou považují lidé také dopravu (75 procent). Platí přitom, že s přibývajícím věkem jí lidé přisuzují větší význam. Strava je důležitá rovněž pro tři čtvrtiny.

Zájezd přes cestovní kancelář si chce letos koupit či si již koupila necelá třetina lidí, z drtivé většiny ti, kteří se chystají za hranice.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Kolik plánujete utratit za letní dovolenou?
do 5000 korun
25,4 %
5000 až 10 000 korun
11,7 %
10 000 až 15 000 korun
11 %
15 000 až 20 000 korun
11,9 %
20 000 až 50 000 korun
23,3 %
více než 50 000 korun
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2587 čtenářů.

Reklama

Související články

Kolik lidé plánují letos utratit za dovolenou?

Více než dvě pětiny lidí už mají víceméně jasno, jak stráví letní dovolenou, další dvě pětiny se plánovat teprve chystají. Naprostá většina Čechů (71 procent)...

Co všechno lze reklamovat u zkažené dovolené

Zpožděný nebo zrušený let, ztracené zavazadlo či ubytování v hotelu neodpovídající tomu, co jste si zaplatili. To a mnohé další vám může zkazit vaši dovolenou....

Výběr článků

Načítám