Hlavní obsah

Letní dovolená na splátky: Lidé si berou stále více krátkodobých úvěrů

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se bez půjček neobejdou. Život na dluh je normální pro tři pětiny Čechů, ostatně půjčku má v současnosti zhruba každý druhý. Navíc v letním období stoupá i počet dovolených, které lidé neplatí z vlastních úspor.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V letním období stoupá i počet dovolených, které lidé neplatí z vlastních úspor.

Článek

Aktuální statistiky Bankovního a Nebankovního registru klientských informací (BRKI a NRKI) ukazují, že koncem prvního čtvrtletí 2015 si oproti stejnému období vloni vzalo spotřebitelský úvěr o 27 tisíc lidí více. Navíc za stejné období stoupl objem spotřebitelských úvěrů o téměř 18 procent.

„Z našich dat je patrné, že v minulých letech se ve druhém čtvrtletí oproti prvnímu zvyšuje objem osobních a spotřebitelských úvěrů průměrně až o 10 procent. Spolu s významným růstem objemu a počtu zejména spotřebitelských úvěrů v uplynulém období to naznačuje zvýšený zájem o nákup například dovolených na splátky před letními prázdninami,“ upřesnil Jiří Rajl, ředitel NRKI.

Problémy se splácením má každý desátý Čech

Ze statistik registrů dlužníků vyplývá, že každý desátý člověk s krátkodobým úvěrem, tedy zhruba 272 tisíc Čechů, má se splácením těchto úvěrů problémy.

Do finančních potíží se dostávají i téměř dvě procenta lidí právě kvůli splácení půjčky na dovolenou. „Výjimkou není ani to, že půjčka na dovolenou je následně důvodem k vyhlášení osobního bankrotu,“ uvedl Jan Malý ze společnosti Vše pro insolvenci.

Na druhou stranu se stále více lidí aktivně zajímá o aktuální stav své úvěrové historie. „Počet vyžádaných uvěrových zpráv z BRKI a NRKI za poslední tři roky velmi významně narostl, konkrétně o téměř 40 procent. Jen za poslední rok jsme občanům vydali již 52 tisíc úvěrových zpráv“ doplnila Zuzana Pečená, ředitelka BRKI.

Půjčují si především mladí lidé

„Pokud se lidé rozhodnou vzít si půjčku, dělají hned několik zásadních chyb – neporovnávají nabídky, nevěnují pozornost úrokové sazbě nebo nerozumí jednotlivým pojmům. Pro většinu lidí je důležitá možnost okamžitého přijmu peněz s tím, že si možné důsledky takové půjčky ani nepřipouštějí,“ uvedl Malý.

Po půjčce nejčastěji sahají mladí lidé a to ve chvíli, když se začínají osamostatňovat. Až tři čtvrtiny žadatelů o půjčku jsou ve věkové hranici do 30 let.

„Problémem jsou právě mladí dlužníci, kteří si na sebe naberou víc půjček, než jsou schopni splácet,” upozornil Malý.

Anketa

Půjčíte si peníze na zaplacení dovolené?
Ano
6,7 %
Ne
93,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 359 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi si půjčují rádi a opakovaně

Opakované půjčování je v Česku stále běžnější, do tří let od první půjčky si čtyři z pěti Čechů půjčují znovu. V posledních deseti letech si každý zhruba sedmý...

Výběr článků

Načítám