Hlavní obsah

Boj o provize prodejců pojištění vrcholí. Chystaný zákon je má snížit

Právo, Jindřich Ginter, Jakub Svoboda

Spor o regulaci neúměrně vysokých provizí pojišťovacích zprostředkovatelů z životních pojistek vrcholí. Externí prodejci pojištění se totiž zuřivě brání návrhu poslance Ladislava Šincla (ČSSD) k novele zákona o pojišťovnách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Poslanec chce, aby se jim provize vyplácela postupně během pěti let, nikoli najednou, a mohla dosáhnout maximálně 150 procent toho, co klient zaplatí za rok. Dnes jsou provize zprostředkovatelů často podstatně vyšší.

Návrh, který je nyní ve Sněmovně ve druhém čtení, podporují pojišťovny s odůvodněním, že zprostředkovatelé často lidem nenechají smlouvy doběhnout, a už po dvou letech je přesvědčují k vypovězení a uzavření nové, jen proto, aby dostali další provizi, přičemž tu první již zkasírovali celou.

Šinclův návrh má provizní spirálu neustále rostoucích odměn zprostředkovatelů omezit a tyto peníze přesměrovat ke klientům.

Přepojišťování vnímáme jako opakované poškozování klientů i celého trhu s životním pojištěním
Tomáš Síkora, ČAP

„Ve skutečnosti ale návrh směřuje k tomu, aby zprostředkovatelům zabránil v přetáčení smluv, které pojišťovnám odvádějí klienty a nutí je neustále zlevňovat produkty,“ napsal Právu předseda představenstva Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF) Jiří Šindelář.

Podle zástupců pojišťoven ale případné zlevňování produktů s poslaneckým návrhem nijak nesouvisí.

„Nevidíme nic proklientského na ukončení smlouvy v jejím druhém roce, kdy klient často přijde o všechny prostředky, které do pojištění vložil. I v případě, že by u další pojistné smlouvy získal nepatrně nižší pojistné, v žádném případě to nemůže jeho ztrátu kompenzovat, navíc s novou smlouvou vždy platí i nové vstupní náklady. Přepojišťování tedy vnímáme naopak jako opakované poškozování klientů i celého trhu s životním pojištěním,“ konstatoval výkonný ředitel České asociace pojišťoven (ČAP) Tomáš Síkora.

Podle Šindeláře je současný stav, kdy mohou lidé z původních smluv dříve vystoupit, nevýhodný pro pojišťovny. „Přicházejí o dojné krávy ze starých nevýhodných smluv,“ tvrdí Šindelář.

U starších smluv bývá vyšší zhodnocení

Naopak pojišťovny oponují, že to jsou někteří provizní prodejci, kdo z klientů nekalými praktikami profituje. Cílem návrhu je podle zástupců pojišťoven především omezit vyplácení provizí v případech, kdy jsou rušeny smlouvy čerstvě uzavřené, nikoli ty déletrvající.

Starší smlouvy mají také zpravidla vyšší garantované zhodnocení, takže jsou pro pojišťovny spíše zátěží.

„Již několik let upozorňujeme na krátkodobost pojistných smluv a snažíme se nejrůznějšími prostředky, včetně samoregulace, trvání pojistné smlouvy prodloužit, pokud možno do jejího dožití. Pokud by se pojišťovny snažily zbavovat tzv. nevýhodných kmenů, tvrdily by přesný opak a nepodporovaly by diskutovaný návrh,“ poznamenal Síkora.

Zprostředkovatelé mají k chystaným změnám i další výhrady. „Návrh sice zvyšuje odkupné pro klienty z rezervotvorných (spořicích) smluv, jenže těch je uzavíráno minimum. Nedozvíme se z něj, že z pojistek na rizika, kterých je drtivá většina, klient nedostane nic. Peníze, o které návrhem poslance Šincla přijdou zprostředkovatelé, tak skončí v kapsách pojišťoven,“ míní Šindelář.

„Přijetí návrhu (poslance Šincla) by u smluv s rezervotvornou složkou zvýšilo odkupné, zatímco u rizikových smluv bude snížení nákladů promítnuto přímo do ceny pojistného,“ uvedl k tomu výkonný ředitel ČAP Síkora.

Expertka varuje před masáží

„Pro smlouvy trvající například 30 a více let není nepřiměřená ani současná neregulovaná výše, ovšem pokud by měla trvat smlouva třeba jen 5 let, považuji i navrhovaných 150 procent za nemravných,“ uvedla pro Právo v reakci na poslanecký návrh expertka na pojištění ze společnosti Ernst & Young Kateřina Lhotská. Klienti se podle ní také musí kvůli změně zákona připravit na nový nálet prodejců, kteří se budou snažit současné smlouvy ještě „přetočit“.

„Krátkodobě budou čelit obrovské aktivitě zprostředkovatelů, kteří se budou snažit využít poslední příležitosti sjednat smlouvu za stávajících provizních podmínek. Nejspíš bude tato,masáž‘ pokračovat i po případném uvedení regulace v platnost,“ varovala Lhotská.

O jak velké peníze bitva mezi zprostředkovateli a pojišťovnami nyní zuří, naznačují výsledky za první čtvrtletí letošního roku.

Členské firmy USF zprostředkovaly běžně placené životní pojištění v objemu 770 miliónů korun, jednorázově placené za 144,6 miliónu korun.

Postoj MF nejasný

Návrh poslance Šincla na regulaci provizí před několika dny jednoznačně podpořil náměstek ministra financí Martin Pros (ČSSD). Jeho šéf, ministr financí Andrej Babiš (ANO), se ho však o pár hodin později zbavil „pro ztrátu důvěry“.

„Ministerstvo financí (MF) otázku vhodnosti regulace provizí a jejích případných dopadů v současnosti interně diskutuje. Stanovisko k pozměňovacímu návrhu bude sděleno nejpozději při hlasování o pozměňovacích návrzích ve třetím čtení,“ sdělil poté minulý týden ve čtvrtek Právu mluvčí resortu Radek Ležatka.

O návrhu by poslanci měli definitivně rozhodnout příští měsíc.

Reklama

Související články

Po zásahu ČNB klesnou úroky i u pojistek

Po snižování úrokových sazeb na spořicích účtech a výnosů v penzijních fondech v posledních letech dojde po čase i na pojistky, které zatím mohly nabízet...

Úrazů i škod způsobených cyklisty přibývá

Začínající hlavní cyklistická sezóna s sebou přináší zvýšený počet úrazů na kolech. Některé pojišťovny registrují zhruba 15procentní nárůst. Výjimkou nejsou...

Výběr článků

Načítám