Hlavní obsah

Do alkoholu a cigaret lidé investují víc než do zdraví

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Lidé samozřejmě se svými úsporami i se svým časem nakládají všelijak. Někdo je prozřetelně investuje, jiný naopak utrácí. Ovšem za „neřesti”, jako je alkohol či cigarety, lidé utratí dvakrát víc než za investice do zdraví. Nejlepší životní investicí je pak podle většiny lidí partner, rodina a vzdělání.

Foto: Profimedia.cz

Měsíčně Češi propijí a prokouří dvakrát tolik, než utratí za své zdraví.

Článek

Unikátní sondu do investic Čechů v osobním životě představila Asociace pro kapitálový trh AKAT ČR. Průzkum byl proveden u 500 respondentů.

Neřesti přijdou měsíčně v průměru na 1390 korun

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za alkohol a cigarety lidé v průměru utratí 1390 korun měsíčně. V kontrastu s útratou za „neřesti“ je pak především investice do zdraví, za které dáme měsíčně pouze polovinu propitých a prokouřených peněz (742 korun).

Sonda také ukázala, že tři pětiny lidí věnují svému profesnímu, kulturnímu, sportovnímu nebo intelektuálnímu rozvoji alespoň tři hodiny týdně. Za sport a sportovní vybavení pak v průměru utratí pouze 1068 korun a za kulturu jen 708 korun. Investice do knih a vlastního vzdělávání dosahují v průměru částky 992 korun měsíčně.

„Co se týče cigaret a alkoholu, je zde důležitý faktor časový - zatímco sport, čtení knihy nebo kultura vyžadují kromě peněz i jisté plánování, a efekt se dostaví až později, u cigaret a alkoholu se může jednat o spontánnější nákupy a výsledek takto vynaložených prostředků je také rychleji viditelný,“ vysvětlila pro Právo výkonná ředitelka AKAT Jana Michalíková.

„Podobně lze z tohoto pohledu nahlížet i na investice, kdy spoření na stáří také vyžaduje určité plánování, a výsledky vidíme až po delší době,“ doplnila.

Mezi finančně i časově nejnáročnější výdaje v rodině patří určitě zvelebování či rekonstrukce nemovitosti. V průměru nás přijde na 53 hodin a 2065 korun měsíčně.

Investovat do partnera se vyplatí

Sonda do investic Čechů v oblasti partnerských vztahů ukázala, že pestrý sexuální život má podle svých slov téměř polovina dotázaných, nespokojena je s ním pouze třetina respondentů.

Přinesla tak jednoznačný závěr v tom, že výdaje za sexuálního partnera pozitivně ovlivňují celkovou životní spokojenost.  A to platí jak z pohledu peněz, tak i času. V průměru Češi do sexuálního partnera měsíčně investují zhruba tisíc korun. Ovšem ti, kteří do něj investují méně než 200 korun měsíčně, jsou v životě výrazně méně spokojeni.

Nejčastější formou investice do partnera je vědomý úsměv a polibek – ten každý den dají partnerovi dvě třetiny lidí. Přibližně stejný počet dotázaných absolvuje se svým protějškem alespoň jednou týdně společnou večeři.

Lidé utrácí i za své milenky či milence, přičemž investice do mimomanželského vztahu se vyplácí podle 42 procent dotázaných. Z pohledu investovaných peněz však tyto vztahy vycházejí podstatně hůře. Přibližně třetina respondentů by za milence či milenku neutratila ani sto korun měsíčně.

Z průzkumu investic do vztahů s okolím vyplynulo, že dvě třetiny lidí tráví se svými přáteli alespoň dvě hodiny týdně. Strategickým místem pro budování kontaktů je pořád hospoda - dvě třetiny dotázaných tam s přáteli posedí až tři hodiny týdně.

Co se týče maximální útraty za dárky, největší částku by lidé utratili za partnera či partnerku (průměrně až 18 222 korun). Za dárek pro přátele by to pak bylo maximálně jen 905 korun. Navíc muži jsou ochotni za někoho z rodiny či partnera utratit až dvakrát tolik než ženy.

Investice do rozvoje dětí

Tři pětiny Čechů věnují rozvoji svých dětí alespoň pět hodin týdně, přičemž nejvíce času jsou s nimi ochotni strávit lidé se středními příjmy.„I v případě dětí platí, že čím více času do nich rodiče vloží, tím více jsou v životě spokojeni,“ uvedla Michalíková.

Nejčastěji investovanou částkou do rozvoje dětí (tedy nad rámec zajištění základních potřeb) je přibližně jedna až dvě tisícovky měsíčně. Více peněz pak utratí osoby s vyššími příjmy a úsporami, tedy ti, co se svými potomky tráví méně času a mají potřebu jim to kompenzovat jinak.

Nejlepší a nejhorší investice v životě

Za nejlepší investici v životě považují dotázaní výdaje za vzdělání a rodinu, tedy manžela či manželku a děti.

Naopak nejhorší investicí v životě se jednoznačně ukazují být bývalí partneři. „Jak vidno, milovaný člověk, do kterého investujeme velké množství času i peněz, se může časem paradoxně stát nejčastěji proklínanou investicí,“ doplnila Michalíková.

Anketa

Jaká investice je podle vás nejlepší?
Rodina
43,9 %
Bydlení
11,7 %
Vzdělání
12,4 %
Milenec/milenka
6,2 %
Požitky (jídlo, zábava, koníčky)
21,9 %
Jiná
3,9 %
Celkem hlasovalo 2963 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi mají vyšší úspory než dluhy

Více než pětina Evropanů splácí nějaký nehypoteční úvěr a zároveň spoří. Průměrný Evropan má přitom naspořen 1,5násobek dlužné částky, takže by své závazky...

Výběr článků

Načítám