Hlavní obsah

Zaměstnavatel dluží učitelům na mzdách, peníze chce ale on po nich

– Havířov
Právo, Denisa Telaříková

Do neuvěřitelné situace se dostala jednapadesátiletá Drahomíra Takáčová z Havířova, která učí 28 let. Život se jí zcela převrátil kvůli tomu, že škola, na níž dvacet let vyučovala, o pololetí zkrachovala. A majitel havířovského soukromého učiliště Baron School, Jiří Baron, jí odmítá zaplatit dlužnou mzdu. Naopak tvrdí, že pedagogové dluží jemu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Soukromé učiliště Baron School zkrachovalo

Článek

„Je to neskutečné, vůbec to nemá logiku. Netušila jsem, že v mém věku a po tolika letech ve školství budu řešit takové věci,“ posteskla si Drahomíra Takáčová, která  minulý týden dorazila i s ostatními na schůzku, kterou s majitelem školy domluvila insolvenční správkyně.

„Pan Baron schůzku s námi učiteli stanovil na devět hodin ráno, dorazil však až odpoledne v pět. My jsme ale vydrželi čekat. Avšak místo aby se s námi vyrovnal, tak jsme se dozvěděli, že mu dlužíme spoustu peněz,“ líčila událost Takáčová. Majitel jim totiž rozdal nové výplatní lístky za loňský prosinec a letošní leden a pedagogové zjistili, že mají minusové mzdy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Byli jsme v šoku. Například mně dal v prosinci 14 dnů neomluvené absence a zkrátil mi mzdu. Za prosinec mi dělá minus 25 tisíc korun. Za leden jen minus 18 tisíc korun. To prý mu dlužím,“ kroutila hlavou pedagožka.

Loni už jsme mzdu například nedostali třeba i dva či tři měsíce
učitelka Drahomíra Takáčová

Jak k těmto částkám Jiří Baron přišel, učitelům nevysvětlil. „Obrátili jsme se na Krajský soud v Ostravě. Tam to bude muset vysvětlit. Naštěstí jsme dostali ty původní výplatní lístky předtím mailem, tak jsme je soudu předali,“ popsala Právu ve středu dopoledne Takáčová.

Insolvenční správkyně rozzlobeným pedagogům slíbila, že do konce týdne soudu předá, jak celou věc vidí ona. Ten by pak měl ve věci rozhodnout do 15 dnů. „Škola jde do úpadku, až bude v úpadku, tak pravomoci insolvenční správkyně budou větší. Zatím je má minimální,“ upozornila ještě učitelka.

Podle ní za minulého vedení ve škole problémy nebyly. „Majitelé se vyměnili v roce 2010. Ještě v roce 2011 byl klid, ale pak se začaly výplaty zpožďovat. Nejdříve třeba jen o týden, což se nějak dalo, ale vloni už jsme mzdu například nedostali třeba i dva či tři měsíce,“ zavzpomínala pedagožka, která je od prosince na nemocenské a řeší, co dál.

„V prosinci jsem měla úraz, skončila jsem na pohotovosti. Teď chodím ještě na rehabilitace a hledám si práci. Problém je, že jsme dostali zápočtový list s chybami a ostatní doklady jako evidenční list a potvrzení pro úřad práce nemůžeme použít, jelikož tam jsou ty minusové částky. Takže nikde nedostaneme ani korunu,“ zkonstatovala žena.

Baron nedluží jen pedagogům

Jiří Baron nedluží jen pedagogům, ale také za služby na provoz a pronájem školy. Zatímco dvěma stovkám učňů pomohl krajský úřad, který jim našel nové školy, učitelé mají existenční problémy.

Právo kontaktovalo i zřizovatele zkrachovalého učiliště Jiřího Barona, bohužel se redakci neozval na e-mail ani nezvedl telefon. Baron je bývalým předsedou dozorčí rady zkrachovalé Moravia Banky. Za mřížemi měl původně strávit 8,5 roku, po odvolání 3,5 roku.

Neodseděl si však nic, jelikož kvůli svému zdravotnímu stavu prodlužoval nástup do vězení, až jej v roce 2013 prezident Václav Klaus omilostnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám