Hlavní obsah

Tipy, jak ročně ušetřit v domácnosti tisíce korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až čtyři pětiny českých domácností zbytečně plýtvají energiemi, což jim z peněženek vytáhne navíc tisíce korun ročně. Přitom stačí málo, například nemýt nádobí pod tekoucí vodou či třeba častěji odmrazovat lednici.

Foto: Profimedia.cz

Domácnosti nejčastěji plýtvají vodou a energiemi.

Článek

Voda a energie - položky, kde v domácnosti nejvíce plýtváme a kde zároveň můžeme i nejvíce ušetřit. Přitom je tak jednoduché dodržet několik úsporných opatření, která nás nic nestojí.

Stand-by režim ročně sežere až 1500 korun

Mnozí lidé nechávají elektroniku stále zapojenou v tzv. pohotovostním neboli stand-by režimu. Vůbec si neuvědomují, že i když je podle nich televize, set-top box či počítač vypnutý, stejně dál přístroj spotřebovává elektřinu. Spotřeba v stand-by režimu totiž dosahuje zhruba jednu kilowatthodinu za den.

U starších spotřebičů, které příliš nevyužíváte, se dokonce můžete dočkat toho, že za jejich pohotovostní režim zaplatíte více než za skutečný provoz.

„Pokud vlastníte starší televizor, video, DVD, rádio, set-top box a PC sestavu, zaplatíte za rok jejich provozu ve stand-by režimu zhruba 1500 korun. Pozor dejte také na nabíječky notebooků či mobilních telefonů. Pokud je trvale umístíte do zásuvky a po použití je neodpojujete, spotřebují až desetkrát více energie, než kolik je potřeba na samotné nabíjení přístroje,“ upozornil Roman Kouba ze společnosti E.ON.

Neodmrazená lednice zvýší náklady až o 75 procent

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v Česku je v současnosti více ledniček než domácností, na 100 domácností totiž připadá 106 ledniček. Lednička ale může pro rodinný rozpočet představovat velkou zátěž.

„Starší typy chladniček s mrazničkou spotřebují za rok i více než 600 kWh. Oproti tomu novější modely energetické účinnosti A+++ spotřebují až o 70 procent méně energie,” upřesnila Ivana Klobušníková z občanského sdružení Energy Centre České Budějovice.

Na zvýšenou spotřebu energie má velký vliv i časté otevírání dvířek ledničky či její umístění. Lidé ji mají totiž často postavenou v blízkosti sporáku. Lednice by přitom měla být co nejdále od zdroje tepla a měl by kolem ní proudit vzduch. Každý stupeň v okolí navíc zvyšuje spotřebu chladničky asi o čtyři procenta.

Nezapomínejte ani na údržbu ledničky a na pravidelné odmrazování. Námraza vyšší než tři milimetry totiž zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 procent. Ideální teplota v chladničce je plus sedm stupňů Celsia.

Indukce je o 50 procent úspornější než plotýnky

Uspořit nemalé částky za energie se však dá i na mnoha dalších místech v domácnosti. Například:

  • Přizpůsobení velikosti hrnce velikosti varné plochy - je-li hrnec menší než varná plocha například o tři centimetry, spotřeba energie se zvýší až o 30 procent.
  • Přiklopení hrnců pokličkami při vaření - vaření bez pokliček zvyšuje spotřebu energie až čtyřnásobně.
  • Časté otevírání dvířek pečicí trouby - při každém otevření uniká až 20 procent tepla, které se musí pomocí extra dodávky energie znovu doplnit.
  • Nejlevnější vaření je za využití zemního plynu. Na druhém místě je pak indukce, která je o 50 procent úspornější než sklo-keramická deska nebo elektrické plotýnky. 
  • Radiátor zakrytý záclonou zvýší spotřebu tepla až o 40 procent. Podobný efekt má i sušení prádla na radiátoru či jeho zatarasení nábytkem.

Čištění zubů pod tekoucí vodou stojí ročně 1700 korun

Další peníze z rodinných rozpočtů vytahá i plýtvání vodou. Jedním z největších hříchů, který v českých domácnostech stále přetrvává, je mytí nádobí pod proudem tekoucí vody. Během pěti vteřin proteče otevřeným kohoutkem přibližně jeden litr vody, za deset minut mytí nádobí takto spotřebujete zhruba 120 litrů. Každodenní desetiminutové mytí nádobí pak z vašich peněženek vytáhne navíc zhruba 3300 korun.

Značné plýtvání souvisí také s osobní hygienou. Pokud při mytí rukou během mydlení necháváte téct vodu z kohoutku, spotřebujete až o třetinu více vody .

I čištění zubů pod roztočeným kohoutkem vás připraví o nemalé peníze. Jak ukázal průzkum společnosti Henkel, každý čtvrtý Čech při čištění zubů kohoutek s tekoucí vodu vůbec nezavírá. Podle odborníka na šetření vodou Davida Otáhala, který se této problematice dlouhodobě věnuje, ročně tak člověka čtyři minuty čištění zubů s puštěným kohoutkem přijdou na zhruba 1700 korun.

Významně ušetřit můžete i při splachování toalety. Během jednoho spláchnutí obvykle vyteče zhruba deset litrů vody. Stačí sedm návštěv toalety denně, abyste za rok zaplatili za splachování více než 1900 korun. Přitom stačí pořídit si nádržky s dvojitým či trojitým nastavením splachování. Těmi je možné snížit spotřebu vody na pouhé tři litry na jedno spláchnutí.

Pozor dávejte i na protékání či nedostatečné těsnění. Pokud protéká toaleta, denně přijdete o více než 150 litrů vody. Netěsnící vodovodní kohoutek, který propustí  deset kapek vody za minutu, představuje ztrátu 40 litrů za týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám