Hlavní obsah

Energetický štítek budou mít i trouby

Právo, pro

Povinnost označovat elektrospotřebiče energetickým štítkem se od ledna 2015 rozšíří na odsavače par a elektrické i plynové trouby. Nově budou štítky při prodeji používat také internetoví obchodníci s domácími spotřebiči. Potvrdil to ve středu generální ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů Radek Hacaperka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nejdůležitější změnou od 1. ledna 2015 je zavedení energetického štítkování u dalších spotřebičů, kterými jsou odsavače par a elektrické i plynové trouby,“ řekl Hacaperka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Povinnost označovat spotřebiče štítkem, který vyjadřuje energetickou náročnost jejich provozu, byla již dříve zavedena u dalších spotřebičů. V předchozích letech byla zavedena u chladniček, myček nádobí, praček, vinoték, klimatizátorů a sušiček prádla. Od letošního září platí pro vysavače.

Značky i na internetu

„Druhou nejvýznamnější změnou od 1. ledna je zavedení povinného používání energetických štítků jako grafického souboru i při internetovém prodeji u všech zmíněných kategorií výrobků,“ poznamenal Hacaperka.

Zároveň připomněl, že od 1. července 2017 by se měl dále snížit maximální příkon vysavačů uváděných na evropský trh na 900 wattů. Od letošního září lze prodávat pouze vysavače s příkonem do 1600 W. Obchodníci s elektronikou v souvislosti s tím v létě avizovali zdražení vysavačů.

Snižování příkonu pro další spotřebiče

Podle Hacaperky se snižování příkonu a zvyšování energetické účinnosti dotkne v příštích letech také dalších spotřebičů, konkrétně odsavačů par, elektrických a plynových trub a ohřívačů. Změny nesmí být na úkor funkčních vlastností spotřebičů.

Podle Juraje Krivošíka ze Střediska pro efektivní využívání energie provedlo pět nezávislých evropských zkušeben letos test 50 modelů praček. Výsledky ukázaly, že prodejci při prodeji ohledně klíčových parametrů, jako jsou třída energetické účinnosti a spotřeba energie, zákaz­níky nepodvádějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám