Hlavní obsah

Výdaje na děti pořádně provětrávají peněženky rodičů

Právo, Jiří Vavroň

Zabezpečení každodenních potřeb dětí vytváří pořádnou díru do rodinných rozpočtů. Náklady na děti přitom od jejich narození neklesají ani nezůstávají konstantní, ale s věkem naopak výrazně rostou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Rodiče navíc často nevnímají skutečné náklady na děti, protože je platí z běžných provozních výdajů celé domácnosti. Například třetina českých rodičů se domnívá, že za pět let školní docházky utratí za svého potomka maximálně 50 tisíc, další třetina se domnívá, že náklady představují výdaj do sta tisíc. Skutečnost je však zcela jiná, tvrdí studie Finanční barometr společnosti Partners.

Podle odhadů a výpočtů se náklady na dítě od první do páté třídy pohybují okolo 200 až 220 tisíc korun, měsíčně tedy zhruba 3500 korun. Částku 200 tisíc korun však uvedla pouze čtyři procenta rodičů.

„Je to přitom střízlivý odhad, pokud rodiče musí koupit pro svého potomka všechno nové. V případě, že mají více dětí, mohou mladší děti něco podědit, náklady se tak sníží na dva a půl až tři tisíce korun měsíčně,“ sdělila Právu finanční poradkyně Dana Michalová.

Matoucí běžné výdaje

Podle průzkumu 44 procent rodičů pokrývá útraty na školáka z běžných příjmů, aniž by se ostatní členové rodiny museli uskromnit. Dalších 43 procent dotázaných rovněž kryje potřeby dětí z běžných výdajů, ale ostatní členové se musí uskromnit. Každá dvanáctá rodina kryje výdaje na prvních pět let školy z předchozích úspor či z finančních rezerv, uvádí průzkum Partners.

Děti jsou velká investice, tvrdí Michalová, a jako na každou investici je dobré se připravit předem. Například si na výdaje spojené se vzděláním potomků průběžně spořit.

Průměr do dvou miliónů

Podle ekonomů celkové náklady na výchovu a vzdělání dětí od narození po vysokou školu se pohybují v průměru od 1,2 do dvou miliónů korun. A to se ještě v průzkumech a odhadech nezohledňuje, když potomek začne například vrcholově provozovat nějaký sport či náročný koníček.

Zde náklady skokem vzrostou o desetitisíce, ale i statisíce. To pokud rodiče chtějí skutečně výrazně podpořit talent či jsou přesvědčeni, že mají doma budoucího šampióna, který jim vložené náklady v dospělém věku svými mimořádnými příjmy vrátí.

Podle dětských a dorostových psychologů je však dobré, když děti vědí, kolik stojí jejich život, koníčky či studium, co vše musí rodina obětovat, jak se musí uskromnit ostatní členové rodiny.

Náklady nejsou samozřejmost

Podle psychologů není možné brát přísun peněz a rostoucí náklady jako samozřejmost nebo automatickou povinnost rodičů.

Nejsou výjimkou rodiny, které se zadluží, aby pokryly náklady například na sport či vysokoškolské studium, a dostávají se tak do finančních, často neřešitelných problémů. Svůj postup zdůvodňují tím, že potomek je zvyklý na určitý životní standard, musí se věnovat pouze studiu, slíbili mu podporu atd.

Proto psychologové doporučují, aby v pozdějším teenagerovském věku byli potomci vedeni k tomu, že není od věci na studia, koníčky nebo sport také přispět vlastními silami, například brigádami, prací v rodinné firmě, během vysoké školy i zaměstnáním či vlastním podnikáním.

Reklama

Související témata:

Související články

Do škol nastupuje nejsilnější ročník

Tolik prvňáků bylo naposledy koncem devadesátých let. Podle odhadů ministerstva v pondělí poprvé zasedne do školních lavic 115 tisíc dětí. Do věku povinné...

Výběr článků

Načítám