Hlavní obsah

Rozchod se zaměstnanci české firmy příliš neřeší

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztráta zaměstnání, jakkoli bývá zdůvodněná, je pro každého člověka traumatickým zážitkem. Ten vzápětí většinou ještě umocňují obavy, zda si novou práci v dohledné době sežene. Většina českých firem si však, na rozdíl od společností v západní Evropě, nad dalším osudem svých propuštěných zaměstnanců hlavu neláme.

Foto: Profimedia.cz

Vyrovnat se s vyhazovem bývá obtížné. Ilustrační foto.

Článek

V přístupu k propouštěným lidem české firmy za společnostmi ve vyspělých evropských zemích většinou zaostávají, shodují se personalisté.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Některé velké tuzemské firmy, které propouštějí své zaměstnance, ale už západní standardy začínají pomalu naplňovat. Například tím, že lidem na rozloučenou poskytují bezplatné poradenství, jak se mohou uplatnit na trhu práce jinde, případně jim zaplatí školení.

Tento model se nazývá outplacement (umisťování propuštěných pracovníků jinam) a ve světě ho podle agentury Manpower v různých podobách využívají až dvě třetiny velkých firem. V Česku se k němu podle personalistů přiklánějí ty společnosti, které si potrpí na dobrou pověst, například ČEZ, O2 či Honeywell.

Snažíme se propouštěným lidem poskytnout obecné informace, ale i jim sehnat konkrétní pozici
Miroslav Hofírek z personálně poradenské firmy Hofírek Consulting

„Snažíme se propouštěným lidem nejen poskytnout obecné informace, ale i jim sehnat konkrétní pozici, případně jim pomáháme s prvními kroky při založení vlastního byznysu,“ řekl Právu Miroslav Hofírek, jehož personálně poradenská firma Hofírek Consulting se outplacementem zabývá již několik let.

Výhod outplacementu je pro firmu i její končící zaměstnance hned několik. Zaměstnancům umožní lépe se vyrovnat s nepříjemnou životní situací, která může otřást jejich sebedůvěrou, a začít se aktivně připravovat na novou práci. Firmě to zase pomůže zklidnit atmosféru na pracovištích a zároveň vysílá do světa signál o tom, že cítí vůči svým lidem určitou zodpovědnost, a to i ve chvíli, kdy je nucena je propustit.

Pomoc s životopisem i nácvikem pohovoru

V rámci outplacementu jsou proto školeni i vedoucí pracovníci, aby co možná nejcitlivěji předali výpověď a zvládli případné emotivní reakce lidí. Zaměstnanci, s nimiž bude ukončen pracovní poměr, mohou využít individuálního poradenství, jehož hlavním cílem je poskytnout jim oporu, zhodnotit jejich zkušenosti a potenciál do budoucna.

„Pomáháme lidem s úpravou životopisu tak, aby co nejvíce odrážel jejich profesní zkušenosti a splňoval očekávání potenciálních zaměstnavatelů. Později s nimi nacvičujeme i zvládnutí přijímacího pohovoru,“ uvedl Hofírek.

Ve společnosti ČEZ se do outplacementu zapojuje více než 80 procent odcházejících zaměstnanců. „Navíc pro ně v souladu s kolektivní smlouvou poskytujeme rekvalifikační kurzy. Snažíme se být jim nápomocni, aby se zorientovali na trhu práce a mohli najít uplatnění, které odpovídá jejich zkušenostem, kvalifikaci i zájmům,“ sdělil Právu mluvčí ČEZ Jan Pavlů.

Externí poradenské agentury za outplacement jednoho zaměstnance požadují po firmě obvykle méně, než je jeho jednoměsíční plat. „České firmy však o tuto službu zatím nemají příliš zájem. Je s tím spojena administrativa – a přece jen vyplatit zákonné odstupné bez dalšího angažování je pro ně jednodušší,“ dodal Hofírek.

Některé firmy to zkoušejí samy

Operátor O2 si outplacement organizuje od letoška sám. Kurzy pořádá pro své propouštěné zaměstnance, s nimiž se firma loučí z důvodu „organizačních změn“. Stejně jako loni i letos firma propustí zhruba 10 procent lidí.

„Zájem o tato školení je velký. Loni, kdy školení pořádala externí agentura, využilo této možnosti v průběhu celého roku  přes 140 zaměstnanců, letos zatím na interní kurzy přišlo 59 lidí,“ sdělila Právu specialistka náboru v O2 Kamila Stavjaníčková. Interní školitelé se podle ní dokážou lépe vcítit do potřeb odcházejících kolegů.

Například paní Hanka nastoupila do O2 před dvěma lety na administrativní pozici v technologickém oddělení. Poté, co se dozvěděla o tom, že kvůli reorganizaci musí firmu opustit, rozhodla se možnosti outplacementu využít.

„Při práci, kterou jsem dělala dosud, jsem se toho hodně naučila, ale myslím, že je čas posunout se někam dál. Ráda bych se věnovala třeba marketingu. Při změně oboru musí člověk tento krok umět dobře vysvětlit jak v motivačním dopise, tak u pohovoru. Proto za nejužitečnější na tomto kurzu považuji praktické rady,“ svěřila se Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám