Hlavní obsah

Lidé si stěžují na realitky, Jourová chystá zákon

Právo, gin

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) se nyní připravuje na vytvoření zákona o realitním podnikání, který by stanovil podmínky pro podnikání v této sféře a zvýšil finanční odpovědnost realitních kanceláří. Jeho základní teze by měly být předloženy do roku 2015.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Záměr, který ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová sdělila již letos v březnu, potvrdila tento týden na odborné konferenci Právní prostor na Seči před dvěma stovkami právníků ředitelka legislativně právního odboru MMR Marie Kotrlá.

„Analyzujeme varianty věcného záměru zákona o realitním podnikání. Stížností na činnost realitních kanceláří nám chodí opravdu hodně,“ uvedla Kotrlá.

Snaha vymezit realitky, které často přijímají do úschov peníze kupujících nemovitosti, a v několika případech byly klientům bez šance na vymožení zpronevěřeny desítky miliónů korun, není ale nová.

MMR už v květnu 2012 vypracovalo analýzu trhu realitních kanceláří. Zdůrazňuje v ní nízkou odbornou kvalifikaci, absenci povinnosti pojištění a fakt, že si realitku může otevřít prakticky kdokoliv, přičemž ale nakládá s velkými částkami klientů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám