Hlavní obsah

V Česku se rozmáhá placení e-stravenkami

Právo, Věra Tůmová, Jakub Svoboda

Češi začínají platit za obědy v restauracích vedle rozšířených papírových stravenek také jejich elektronickou verzí. „Naši zákazníci začínají e-stravenky využívat, lidé už jimi platí v restauracích,“ řekla ve středu Právu mluvčí společnosti Benefit Management Ivana Thomson s tím, že firma začala e-stravenky Benefit Plus nabízet na konci loňského roku.

Foto: Benefit Management

E-stravenky lze například nahrát na tyto bezkontaktní karty.

Článek

Podle zástupců konkurenční společnosti Cheque Déjeuner by do pěti let mohla v Česku elektronické stravenky využívat zhruba polovina jejich pravidelných uživatelů.

Zájem o stravenky totiž vůbec neopadá. Z aktuálního průzkumu poradenské společnosti PwC Česká republika vyplývá, že v Evropě jsou stravenky stále jedním z nejoblíbenějších benefitů. V Česku je jako formu odměny pro své zaměstnance používá 72 procent firem.

Ve své papírové podobě jsou však z celoevropského hlediska čím dál méně žádané. Průzkum také ukázal, že elektronická verze stravenek se již nabízí ve čtrnácti evropských zemích.

Vítaný benefit
Cenu stravenky zaplatí obvykle z 55 procent zaměstnavatel a zbývající část z hodnoty stravenky strhne ze mzdy svému zaměstnanci. Pro firmy je tento způsob výplaty výhodný především kvůli tomu, že ze sumy, kterou zaměstnancům takto vyplatí, nemusí platit daň ani pojistné, a navíc si firmy mohou stravenky odečíst z daní.

A jak e-stravenky Benefit Plus vlastně fungují? Každý měsíc zaměstnavatel nahraje rozpočet na stravování na benefitové účty svých pracovníků ve speciální aplikaci. Zaměstnanci si z něj pak sami platí za oběd ve vybraných restauracích a dalších zařízeních. Platbu je možné uskutečnit prostřednictvím bezkontaktní karty anebo přes chytrý mobilní telefon. Díky tomu je možné zaplatit přesnou částku na koruny a nehrozí tak nebezpečí ztráty či odcizení jako u papírových stravenek.

„Papírové stravenky také vyžadují velkou administrativní péči, jak ze strany zaměstnavatele, tak podniků, které je přijímají. E-stravenky mohou tento problém elegantně vyřešit,“ uvedl pro Právo ředitel společnosti Benefit Management Václav Kurel.

Trend převádění zaměstnaneckých benefitů do elektronické podoby rozjela Cheque Déjeuner už loni v říjnu, kdy přišla na český trh s mobilní aplikací na tzv. benefitní poukázky, kterými se platí v obchodech a za služby. Jejich ostrý provoz firma spustila letos v lednu.

Konkurence zatím vyčkává

„V tuto chvíli jsou to řádově tisíce uživatelů, tedy koncových zákazníků – zaměstnanců společností, kteří e-benefity reálně využívají,“ sdělil Právu generální ředitel Cheque Déjeuner Jiří Kráčmar.

Se spuštěním elektronických stravenek Cheque Déjeuner však zatím vyčkává. Podle Kráčmara je na jejich spuštění v ČR příliš brzo.

Největší problém vidí hlavně na straně restaurací, které podle něj nebudou schopné v době obědů spěchající zákazníky při placení rychle odbavit. Využití on-line mobilní aplikace může totiž zkomplikovat množství najednou platících, úroveň pokrytí i síla a nedostatečná kapacita sítě telefonního operátora.

Podobně na to nahlíží i marketingový ředitel společnosti Sodexo Tomáš Kopřiva. „Technologicky jsme na zavedení e-stravenek připraveni, ale vyčkáváme. Trh na to není ještě zralý,“ řekl ve středu Právu Kopřiva. Sodexo už přitom podle něj e-stravenky nabízí v některých zemích západní Evropy, ale třeba i v Latinské Americe.

S projektem elektronických stravenek na kartě se firma už zhruba před čtyřmi lety pokoušela prosadit na Slovensku, ale pro tehdejší malý zájem slovenských hospodských i zaměstnavatelů od něj upustila.

Elektronická stravenka navíc může být podle Kopřivy pro řadu zaměstnanců neatraktivní, protože nemají bezprostřední přehled o zůstatku na účtu. U papírové stravenky zato vždy vědí, co mají v peněžence.

Nečasova vláda se pokusila snížit zvýhodnění

V Evropě e-stravenky fungují již od roku 2008, ale například v Německu se budou zavádět až letos.

Papírové stravenky se podle průzkumu PwC používají ve dvaceti z pětadvaceti zkoumaných zemí, tedy i tam, kde se začínají prosazovat jejich pokrokovější sestry.

Patrně největší veřejná diskuse o stravenkách se v Česku naposledy rozpoutala, když vláda Petra Nečase (ODS) chtěla omezit jejich daňové zvýhodnění.

Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chtěl takto v rámci daňových reforem odstranit nesystémové výjimky – to, že část zaměstnanců, která stravenky nevyužívá, ve skutečnosti přispívá těm, kteří je mají. Nakonec ale Nečasův kabinet snížení daňového zvýhodnění stravenek neprosadil.

Anketa

Využíváte, nebo budete využívat e-stravenky?
Ano
7,3 %
Ne
92,7 %
Celkem hlasovalo 2660 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám