Hlavní obsah

Ministerstvo stáhlo kontroverzní vyhlášku, podmínky rozúčtování tepla se měnit nebudou

Právo, Jakub Svoboda
Aktualizováno

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nečekaně stáhlo kontroverzní novelu vyhlášky, podle níž měli platit vyšší účty za teplo lidé, kteří jím plýtvají. Současně si měli připlatit i ti, kteří se v zimě nechávají vytápět přes zdi od sousedů nebo přehnaně šetří. Právo o tom, že žádná nová vyhláška zatím nebude, v úterý informoval mluvčí MMR Marek Ženkl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Vyhláška zůstává i v roce 2014 nadále v platnosti v původní podobě,” řekl Ženkl na dotaz Práva. Připravená novela vyhlášky, o které deník informoval už minulý týden, měla změnit některé parametry, podle kterých se celkový účet za vytápění v domě rozděluje mezi jednotlivé byty.

Rozúčtování „mělo být spravedlivější” 

Ještě před Vánoci MMR vyhlášku obhajovalo s tím, že „jejím cílem je co možná nejspravedlivější rozúčtování nákladů a srovnatelné podmínky tepelné pohody ve všech bytech”

Nyní ji však k překvapení všech zavrhlo. „Návrh novely vyhlášky prošel řádným mezirezortním připomínkovým řízením a byl předložen k posouzení do pracovních komisí Legislativní rady vlády. K účinnosti nové právní úpravy však od 1. ledna 2014 zatím nedošlo z důvodu potřeby přijetí dalších požadovaných změn, které z připomínkovacího řízení ke konci roku 2013 vzešly,” uvedl v úterý Ženkl. Práce na nové právní úpravě budou podle něj letos pokračovat.

Odborníci už jsou proškolení

Rozhodnutí MMR zaskočilo stovky odborníků a zástupců bytových družstev, kteří kvůli očekávané novele vyhlášky mj. podstoupili loni na podzim různá školení.

Takto upravené limity měly omezit možnosti, aby se uživatelé některých, zejména 'středových' bytů nechali vytápět od svých sousedů

Výkonný sekretář Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu Jaromír Pohanka Právu sdělil, že o krachu novely, která se připravovala zhruba dva roky, se také dozvěděl až nyní.

„Očekávalo se, že vyhláška vyjde ve druhé polovině loňského roku, nejpozději v prosinci, aby mohla vstoupit v platnost současně s novým zákonem 67/2013 o službách spojených s užíváním bytu, který platí od letošního ledna a ke kterému je vyhláška prováděcím předpisem. Dnes, tedy 7. ledna, MMR sděluje, bez bližšího racionálního vysvětlení, že novela vyhlášky nevyšla a v dohledné době nevyjde,“ podivoval se Pohanka.

Podle představitelů firem, které se zabývají rozúčtováním tepla a teplé vody, vzniká nečekaným stažením vyhlášky chaos. Jisté je teď podle nich jedno: stávající pravidla rozúčtování dodávek tepla a teplé vody musí platit ještě nejméně do konce roku 2014, protože změna uprostřed účtovacího období by celý zmatek ještě zvýšila.

Měly se změnit důležité parametry

Jednou z novinek, které měla již připravená vyhláška přinést, měla být změna limitů pro rozdíly v celkových nákladech na vytápění přepočtených na jeden metr čtvereční započitatelné podlahové plochy jednotlivých jednotek (bytových i nebytových).

Dosud platné limity 40 procent nahoru i dolů jako největší možná odchylka od průměrných nákladů celého domu, které platí dodnes (a budou použity i pro rozúčtování roku 2013), se měly změnit tak, že nejnižší účtované náklady měly být nejméně ve výši 80 procent průměru domu na metr čtvereční a nejvyšší by mohly dosáhnout dvojnásobku průměru.

„Takto upravené limity, tedy –20 % a +100 %, omezí možnosti, aby se uživatelé některých, zejména 'středových' bytů nechali vytápět od svých sousedů a platili výrazně méně, než pro dosažení určité teploty ve svých bytech skutečně spotřebovali,“ sdělil Právu těsně před loňskými Vánoci Pohanka.

Na druhé straně měla vyhláška podle něj postihnout citelněji i ty, kteří nadměrně větrají (obvykle chovatelé zvířat nebo silní kuřáci), a tím spotřebovávají více tepla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám