Hlavní obsah

Nezamčené kolo na ulici? V Česku zmizí v průměru za dvě hodiny, nejrychleji v Hradci

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ulici nechává nezamčené kolo opravdu jen málokdo. To, že na místě vydrží bez povšimnutí, by přitom měla být samozřejmost. Podle projektu České pojišťovny, která testovala poctivost občanů v krajských městech, ale trvá v průměru dvě hodiny, než ho někdo ukradne.

BEZ KOMENTÁŘE: Krádeže kol v Hradci Králové, Plzni a Karlových VarechVideo: bezkola.cz

 
Článek

Nejrychleji se ztratilo v Hradci Králové, někdo ho vzal už za čtyři minuty. Naopak kola v Českých Budějovicích, Jihlavě a Pardubicích si nikdo po celou dobu průzkumu nevšímal.

Podle policejních statistik mají zloději kol právě během letních měsíců žně. V loňském roce byl největší počet krádeží zaznamenán v srpnu (1050), v červenci (932), červnu (903) a září (901). Během celého roku 2012 policie evidovala téměř 7800 krádeží jízdních kol.

Kolo bylo odcizeno v 11 ze 14 měst

Podle průzkumu České pojišťovny se s krádeží kola setkal každý čtvrtý Čech. Výsledky průzkumu inspirovaly pojišťovnu k realizaci projektu Bez kola, jehož cílem bylo formou nadsázky poukázat na stále se zvyšující počet krádeží kol.

Ve čtrnácti vybraných městech České republiky byla proto umístěna nezabezpečená horská kola pořízená v běžném obchodě se sportovním zbožím. Bez dozoru však byla kola jen zdánlivě. Po celou dobu je totiž sledovala dvojice skrytých kamer a zároveň s nimi pak běžely i stopky, které měřily, za jak dlouho bude kolo ukradeno. Kolo bylo vždy umístěno v lokalitě poblíž center měst.

Výsledek testu byl alarmující, bez povšimnutí zůstala kola jen ve třech městech ze 14.

MěstoZa jak dlouho bylo kolo ukradeno?
České Budějovicekolo nebylo ukradeno
Jihlavakolo nebylo ukradeno
Pardubicekolo nebylo ukradeno
Hradec Králové4 minuty
Brno26 minut
Liberec41 minut
Ostrava52 minut
Praha1 hodina
Kladno1 hodina 18 minut
Zlín1 hodina 46 minut
Karlovy Vary2 hodiny 25 minut
Ústí nad Labem3 hodiny 20 minut
Plzeň4 hodiny 45 minut
Olomouc4 hodiny 55 minut
Zdroj: Bezkola.cz

V Hradci Králové kolo ukradeno policii před nosem

Průměrná doba od umístění kola do jeho krádeže byla necelé dvě hodiny. Nejméně se kolo „ohřálo“ v Hradci Králové, a to pouhé čtyři minuty. Mladík neměl žádné zábrany na cizím kole odjet, neodradila ho ani lokalita poblíž sídla krajského ředitelství Policie ČR.

„Zatímco u celé řady jiných měst bylo možné před samotnou krádeží sledovat jisté plánování nebo váhání, v Hradci Králové se jednalo o rychlou a spontánní akci. Muž, který šel okolo, si všiml nezamčeného kola, jednoduše ho vzal a odjel na něm,“ popisuje situaci Jan Marek z České pojišťovny.

Brno: Organizovaná parta dětských zlodějů

Další unikátní situace pak vznikla v Brně. Zdánlivě opuštěné kolo zaujalo totiž skupinu dětí a jedno z nich povzbuzované druhým se nakonec kola „ujalo“. „I tito chlapci prokázali jasné rysy poměrně dobře organizovaného chování. Z celé situace přitom bylo zřejmé, že si uvědomují vážnost svého jednání,“ přiblížil postřehy z terénu Jan Marek.

Také v Karlových Varech či Plzni se nastražených kol zmocnily organizované skupinky, které před samotným činem důkladně prozkoumaly jak samotné kolo, tak celé jeho okolí.

BEZ KOMENTÁŘE: Krádeže kol v Praze, Brně a KladněVideo: bezkola.cz

„Krádeže jsme nehlásili na policii, nechtěli jsme se vystavovat nějakému riziku při sledování lidí, co kolo vzali,“ řekl Novinkám Marek.

Policie ale začne případ v Hradci Králové prošetřovat a vyžádá si od pojišťovny nerozrastrované záběry. „Vzhledem k tomu, že podle sdělení ČP je hodnota kola 4999 korun, bude se s největší pravděpodobností jednat o přestupek. Každopádně věc budeme šetřit a naší maximální snahou bude ji objasnit a pachatele dopadnout. Zároveň jsme začali prověřovat možnost, zda osoba, která na kole odjela, ho neodevzdala jako nález na Magistrát města Hradec Králové, případně na některou služebnu PČR či městské policie,” řekla Novinkám mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Neukradená kola věnují na dobročinné účely

Bez povšimnutí zůstala kola po vyhrazenou dobu jen v Českých Budějovicích, Jihlavě a v Pardubicích. I když stála přímo v centru města a během dne kolem nich prošly stovky lidí, nikdo je nakonec neukradl.

„Zatímco ve většině ostatních měst lidé na kola reagovali pohledy či hlasitým komentováním situace, v Českých Budějovicích či Jihlavě odložené kolo žádné zvláštní emoce nevyvolalo. V Pardubicích kolo upoutalo pozornost zaměstnance pošty, ale pouze proto, že mu stálo v cestě při vybírání schránky,“ popsal situaci Jan Marek.

Neukradená kola se Česká pojišťovna rozhodla darovat na dobročinné účely.

BEZ KOMENTÁŘE: Krádeže kol v Jihlavě, Českých Budějovicích a PardubicíchVideo: bezkola.cz

Lidé netuší, jak kolo pojistit

I přesto, že je podle policejních statistik v České republice denně ukradeno zhruba 20 jízdních kol, téměř pětina cyklistů, jak ukázal průzkum, si je vůbec nezabezpečuje. A téměř 90 procent lidí dokonce ani netuší, zda a jak si může kolo pojistit.

Na výběr máte ze dvou variant. Buď si sjednáte pojištění domácnosti, které samozřejmě standardně zahrnuje i pojištění kola, nebo zvolíte možnost individuálního pojištění. To kryje jízdní kolo mimo jiné i v situaci, když ho majitel uzamčené odloží například před restaurací nebo do venkovního stojanu.

BEZ KOMENTÁŘE: Krádeže kol v Olomouci, Zlíně a OstravěVideo: bezkola.cz

BEZ KOMENTÁŘE: Krádeže kol v Liberci a Ústí nad LabemVideo: bezkola.cz

Anketa

Nechali byste na ulici kolo bez dozoru?
ano, na chvilku i nezamčené
21,4 %
ano, ale muselo by být zamčené
35,2 %
bez dozoru bych nenechal/a na ulici ani zamčené kolo
43,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8895 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám