Hlavní obsah

Podrobnější povodňové mapy změní ceny pojistek

Řada pojišťoven bude pro pojištění domů a domácnosti letos využívat podrobnější povodňové mapy, které lépe určí riziko škody. Promítlo se do nich několik nových parametrů, jako například přívalové záplavy, výška hladiny v zaplavených oblastech či vliv povodňových zábran. Měnit se tak budou i ceny pojistek, a to oběma směry, vyplývá z vyjádření pojišťoven.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

ilustrační foto

Článek

Zpřesněné povodňové mapy už používá pojišťovna UNIQA. „Aktualizace umožňuje přesnější projekci velké vody a poskytuje tak spolehlivější vodítko pro pojišťování objektů,“ uvedla mluvčí UNIQA Eva Svobodová.

Další pojišťovny nové mapy zatím nepoužívají. „Je to z našeho pohledu více než předčasné. Důvod je prostý, teprve v příštích dnech bude totiž na půdě České asociace pojišťoven s dodavatelem diskutováno správné použití těchto map,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Někdo si polepší, někdo naopak pohorší 

Všichni členové asociace pojišťoven mapy mají k dispozici a záleží na nich, jak rychle je stihnout zahrnout do kalkulace tarifu pojištění nemovitosti. „Některé domácnosti se posunou do jiné zóny, pohyb bude oběma směry,“ uvedl předseda představenstva Allianz Jakub Strnad.

Také mluvčí Kooperativy Milan Káňa předpokládá, že k plošné úpravě cen nedojde. Nové mapy ale podle něj umožní více individualizovat riziko u jednotlivých objektů.

UNIQA rozdíly a dopady obou generací map na pojištění analyzovala. Z asi 2,8 miliónu objektů v ČR může být přibližně asi devět procent díky detailnějším informacím o riziku nyní zařazeno do příznivější záplavové zóny.

Pro řadu staveb to znamená, že mohou být nově proti tomuto nebezpečí pojištěny (zatímco doposud to možné nebylo) či budou platit nižší pojistné. Pro řadu objektů přinesla opačný efekt a hodnocení rizika se zvyšuje. Pohyb tímto směrem je zhruba poloviční.

Reklama

Výběr článků

Načítám