Hlavní obsah

Domy i byty musí mít energetické štítky. A úplatky začínají bujet

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel každého rodinného domu, a za tři roky i bytu, musí při prodeji a pronájmu předložit energetický průkaz, zda jde o úsporný objekt nebo ne. Povinně. Česku to nařídila Evropská unie. Někteří vlastníci se už teď snaží podplatit auditory, a získat tak na štítku lepší hodnocení, než je realita.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Každý rodinný dům musí mít při prodeji energetický průkaz.

Článek

„Jistý majitel bytového domu nás otevřeně požádal, abychom mu vystavili průkaz nejhůře na hodnocení typu C. Po prohlídce bylo ale hned jasné, že na takové hodnocení nikdy nemůže dosáhnout. Šlo o nezateplený starý dům,“ potvrdil Právu ředitel společnosti Comfort Space Luděk Lošťák, která se vydáváním energetických průkazů zabývá.

Podle něho poté, co klientovi řekli, že na „céčko“ jeho dům nemá, „došlo i na výhrůžky a nakonec se zákazník rozhodl, že si nechá průkaz zpracovat od jiné firmy“. „Zatím jsme hodnotili především starší domy, které mají problém se zateplením a použitými starými technologiemi,“ vysvětluje Lošťák.

Pokusy o podmazávání lepších hodnocení potvrzují i realitní makléři sítě RE/MAX.

„Jenže sami bychom se vystavovali problémům, pokud bychom prodávali dům s energetickým průkazem, který zjevně neodpovídá skutečnosti,“ tvrdí Jan Zachystal z RE/MAX.

Kupující udají prodávajícího

Očekávají se kontroly těchto hodnocení, prováděné, jak jinak, na základě udání.

Štítky bude kontrolovat Státní energetická inspekce, která v případě, že nebude doložen, koná řízení o správním deliktu a následně vybírá a vymáhá peněžité sankce. A to až do sto tisíc korun.

„Lze předpokládat, že kontroly nebudou do budoucna probíhat výlučně na základě náhodného výběru, ale též na základě podnětů kupujících či nájemců, kteří průkaz od prodávajícího či pronajímatele v souvislosti s jednáním o uzavření příslušné smlouvy neobdrží,“ upozornili právníci Martin Kašpar a Michal Brychta na odborném portálu Epravo.cz.

Pro koho povinnost platí
Při prodeji
– Rodinné domy zapsané na listu vlastnictví jako objekty k bydlení
– Komerční a administrativní budovy
– Bytové jednotky. Průkaz je povinno poskytnout společenství vlastníků bytových jednotek. Pokud ho nezajistí, štítek lze nahradit předložením tří faktur za roční vyúčtování energií.
Při pronájmu
– Objekty určené k bydlení: ucelená část, kdy je rozloha větší než 50 m2. Při pronájmu bytu je povinnost odsunuta na 1. 1. 2016.
– Komerční budovy, administrativní budovy (celé budovy, které se pronajímají, jako např. obchodní prostory, kanceláře)
– Administrativní budovy státní správy s plochou větší než 500 m2 (od 1. 7. 2013)

To, že energetické hodnocení objektů může být citlivé z hlediska poznatků, k jakým se auditoři objektů dostanou, předpokládá zákon o štítkování.

Energetický specialista je podle něho povinen „zachovat mlčenlivost o všech skutečnostech týkajících se fyzické nebo právnické osoby, o kterých se dozvěděl v souvislosti s prováděním činností; získané skutečnosti nesmí použít ke svému prospěchu nebo k prospěchu nebo újmě třetí osoby“.

Donedávna byly energetické štítky povinné pouze u nových budov s celkovou podlahovou plochou nad 1000 m2.

Jenže teď začínají být ve jménu ekologie povinné pro všechny typy objektů, včetně bytů, a vlastníky tak budou při jejich prodeji a pronájmu stát další tisíce korun, které musí povinně platit k tomu určeným energetickým auditorům. Při prodeji domu či bytu tak nebude prodávající odvádět jen rostoucí daň z převodu nemovitosti, nyní ve výši čtyř procenta z ceny, daň z příjmu, povinný posudek odhadci pro finanční úřad (od pěti tisíc), katastr, ale nově navíc i energetický štítek.

Minimální cena za průkaz je podle typu budovy od čtyř tisíc korun.

Kdo audit dělá a ověřuje
Povinnost doložit při prodeji průkaz energetické náročnosti budovy zavedl zákon o hospodaření s energií, který nabyl platnosti 3. 10. 2012 a účinný je od ledna 2013.
Zpracování průkazu může být provedeno pouze tzv. energetickým specialistou, který je držitelem oprávnění uděleného ministerstvem průmyslu a obchodu. Průkaz platí deset let.
Zákon nezakládá povinnost výhradně vlastníkům budov a společenstvím vlastníků jednotek, ale rovněž vlastníkům jednotek samotných.
Za nesplnění povinnosti hrozí vlastníkovi pokuta až 100 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám