Hlavní obsah

Češi vzali Valentýna na milost, během oslav hodlají utratit kolem 1200 korun

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi si na oslavy svátku sv. Valentýna už zvykli. Většina z nich v den, který mnozí dříve považovali za importovaný výmysl, potěší svého partnera alespoň malou drobností. Zvyšují se i výdaje za tento svátek. Přesto se Češi v porovnání s ostatními zeměmi drží spíše nižšího průměru.

Článek

Údaje vyplývají z průzkumu společnosti Home Credit, který proběhl jak v České republice a na Slovensku, tak v Bělorusku, Rusku, Kazachstánu, Číně, Vietnamu a Indii.

Češi vydají za oslavy 2,5 % svých příjmů

Kolem sedmi stovek plánují Češi utratit za romantickou večeři, v květinářství nechají asi 400 korun a na čokolády a sladkosti padne zhruba 140 korun. Valentýnky budou posílat v hodnotě kolem 50 korun. Tradiční oslavy Valentýna tak Čechy stojí něco málo přes 1200 korun. Pokud by se měli rozhodnout pro dražší dárky, volili by kosmetiku nebo parfém kolem 700 korun či šperk do tisícovky.

Ve většině zemí představují náklady na oslavy Dne sv. Valentýna kolem 10 procent měsíčního příjmu, nejnižší výdaje jsou v Bělorusku a právě v Česku (dvě procenta, respektive 2,5 procenta), Slovensko se drží spíše průměru (4,5 procenta). Jednoznačně nejvyšší jsou náklady na tento svátek v Indii (25 procent).

V Rusku slaví bohatí, v Čechách teenageři

"Ze seznamu se tradičně dost vymyká Rusko, kde za oslavy amerického svátku lásky hodlají utrácet skutečně ve velkém," komentuje výsledky průzkumu analytik společnosti Home Credit Michal Kozub a dodává: "Za večeři jsou Rusové schopni v přepočtu utratit až čtyři tisíce korun, za dárky se cena dohromady šplhá až k pěti tisícům korun."

Podle Kozuba jsou za vysokými útratami Rusů především velké marketingové akce. Navíc v Rusku si tento svátek užívá spíše bohatší vrstva, na rozdíl od Česka, kde Valentýna slaví především teenageři, kteří na útraty tolik nemají.

Anketa

Kolik letos plánujete utratit za oslavu svátku zamilovaných?
Do 100 korun
67,9 %
Od 101 do 300 korun
15,2 %
Od 301 do 500 korun
4,9 %
Od 501 do 700 korun
1,6 %
od 701 do 1000 korun
1,6 %
Od 1001 do 1200 korun
0,9 %
Více než 1201 korun
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1127 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám