Hlavní obsah

Matky se zlobí na amnestii kvůli zpožděným dávkám

Právo, Stáňa Seďová

Vyplácení dávek a kapesného amnestovaným vězňům rozezlilo rodiče, kterým nepřišel příspěvek v termínu, na nějž jsou zvyklí. Úřady ale tvrdí, že ho do konce měsíce všichni dostanou.

Foto: Archiv Veroniky Peštové

Veronika Peštová na svou dceru Sandru ještě tento měsíc nedostala rodičovské příspěvky, které běžně chodí mezi 6. a 10. dnem v měsíci.

Článek

Na redakci deníku Právo se obrátila rozzlobená matka, které už rok a půl chodí rodičovský příspěvek vždy mezi 6. a 10. dnem v měsíci. Přestože je polovina ledna za námi, na jejím účtu peníze stále nepřistály.

„Kvůli tomu, aby se všichni propuštění vězni dostali v pořádku domů a mohli na cestu dostat kapesné, neodešly mi dnes trvalé příkazy z účtu, kam mi běžně chodí rodičovský příspěvek závratné výše 7 600 korun. Je to stavební spoření, pojištění a plavání pro mou dceru. Naštěstí jsem si na balík zdražených plen a krabici mléka vydělala jinde. Sociální úřady se zřejmě zpožďují s platbami, aby mohly vyplatit amnestované vězně,“ řekla Právu Veronika Peštová, která má trvalé bydliště v Praze 2.

Takových pobouřených reakcí se ovšem na sociálních sítích, internetových diskuzích i v médiích objevilo už několik.

„Vím, že nejsem jediná. Řešili jsme to i s kamarádem, psala mi to taky přítelkyně z Plzně a diskuze jsou toho plné. Samozřejmě nevím, zda je tím pravým důvodem amnestie, ale ze zkušenosti vím, že se pracovní úřady vždy na něco vymlouvají. Ano mají zákonnou lhůtu až do konce měsíce, ale to svým trvalým příkazům na účtu také nevysvětlím,“ dodala Peštová.

Úřady práce dělají, co mohou

Přestože běžná praxe je jiná, úřady mají ještě půl měsíce a také jiné vysvětlení zpoždění rodičovských příspěvků.

„Zákonný termín pro prosincový příspěvek je konec ledna. A tento termín bude dodržen. Do 10. ledna odešlo devadesát procent rodičovských příspěvků a nyní běží posílání doplatků. Svou roli ve zpoždění může sehrát i převod mezi jednotlivými bankovními ústavy, nebo problémy rodičů, kteří jsou nově v systému, ale hlavní důvod, proč tyto dávky nepřišly v době, na kterou jsou rodiče zvyklí, je zřejmě období přelomu roku,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

„Na konci prosince bylo hodně nepracovních dnů, takže úředníci neměli tolik času, jak je běžné v jiných měsících. Chápu, že to mohou rodiče vnímat negativně právě v souvislosti se službami a dávkami, které dostávají amnestovaní, ale úřady práce opravdu dělají, co mohou,“ dodala Filipová s tím, že na konci měsíce budou mít určitě všichni své příspěvky na účtech.

Reklama

Výběr článků

Načítám