Hlavní obsah

Zvýšení DPH ubere rodinám měsíčně stovky korun

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší hrozbu z vládního daňového balíku představuje pro české rodiny zvýšení sazeb DPH od ledna. Ty vzrostou ze 14 na 15 a z 20 na 21 procent. To může znamenat nárůst rodinných výdajů o stovky korun měsíčně.

Článek

Lidé pocítí zvláště zvýšení spodní sazby. „Touto sazbou je zdaňována asi pětina položek spotřebního koše domácností a bez nich se žádná rodina neobejde,“ řekl Právu profesor financí Jan Široký z Ekonomické fakulty VŠB – Technické univerzity v Ostravě.

Jde například o potraviny, léky, knihy, dodávku vody, veřejnou dopravu, komunální odpad, některé zdravotnické potřeby, vstupné na koncerty, výstavy, do kin a divadel, muzeí, zoologických zahrad, na sportovní události, opravy bytů a domů apod.

Rodiny se ale neobejdou i bez řady výrobků a služeb v základní sazbě, v níž je například elektřina, plyn či telefonování.

Pracující důchodci tratí až 25 tisíc ročně

Pro srovnání: ještě v roce 2007 činila dolní sazba DPH pouhých pět procent. Skokové zvýšení této sazby v Česku nemá obdoby v téměř žádné členské zemi Evropské unie.

Pracujících důchodců se obzvlášť dotkne, že přijdou o základní slevu na dani. Tím je stát připraví až téměř o 25 tisíc korun ročně. Přitom se snižuje každoroční valorizace důchodů a i nové důchody jsou přiznávány podle zpřísněných pravidel.

Vládní balík zavádí i daňovou progresi u daně z příjmů. Zaměstnanci s vysokými příjmy a OSVČ budou platit z příjmů (základu daně), které převýší 1,2 miliónu korun ročně (asi 100 tisíc korun měsíčně), daň, která bude o 7 procentních bodů vyšší, tedy místo 15 nově 22 %. Jde tedy jen o mírnou progresi. Zruší se jim i stropy na zdravotní pojištění, které budou nově platit i z příjmu nad 1,8 miliónu korun.

Osoby samostatně výdělečně činné, které používají paušál, přijdou o daňové zvýhodnění na děti a vyživovanou manželku. U dvou dětí a manželky jde o částku asi 48 tisíc korun za rok.

Realitnímu trhu rozhodně neprospěje zvýšení sazby daně z převodu nemovitostí ze tří na čtyři procenta.

Vlastníci nemovitostí kvůli nepříznivé ekonomické situaci nyní často těžko shánějí kupce, musí slevovat z ceny a nově ještě zaplatí zvýšenou daň.

Například z třímiliónové nemovitosti odvedou státu namísto 90 tisíc korun již 120 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám