Hlavní obsah

Češi se nepoučili, každý desátý chce Vánoce financovat úvěrem

Novinky, Barbora Buřínská

S financováním Vánoc pomocí úvěru má podle průzkumu společnosti Cetelem zkušenost zhruba každý třetí člověk. I přesto, že psychologové lidem rozhodně nedoporučují se kvůli pořízení dárků zadlužit, každý desátý člověk jejich rady nemíní brát vážně.

Foto: Profimedia.cz

Dobře si spočítejte, zda se vám úvěr vyplatí.

Článek

Lidé si mnohdy neuvědomují, že radost, kterou svým blízkým dárky koupenými na úvěr přinesou, má mnohem kratší trvání než povinnost úvěr splácet.

Muži jsou  lehkomyslnější než ženy

Jeden člověk z deseti se chce kvůli Vánocům zadlužit. Přitom ženy jsou v tomto ohledu mnohem zodpovědnější. Při nakupování dárků a vánočních nezbytností se budou více spoléhat na vlastní zdroje. Necelých osm procent žen však míní sáhnout po úvěru.

To muži si se zadlužením lámou hlavu méně než ženy. Na financování letošních Vánoc si hodlá vzít úvěr téměř 13 procent z nich.

Je to rozumné, míní čtvrtina lidí

Prakticky 30 procent lidí přiznalo, že Vánoce už v minulosti zcela či zčásti úvěrem financovalo. Využili k tomu například osobní půjčku, revolvingový úvěr či splátkový prodej.

Vzít si úvěr za účelem pořízení vánočních dárků, vánoční výzdoby či potravin považuje přitom za rozumné téměř každý čtvrtý oslovený (22,9 procenta). Ovšem devadesát procent z nich v průzkumu Cetelem uvedlo, že je to rozumné jen v případě, když úvěr splatí do příštích Vánoc.

Každý Čech dluží přes 100 tisíc korun

To, že půjčování není Čechům cizí, dokazují i  poslední údaje České národní banky (ČNB). V současné době domácnosti dluží 1,144 695 biliónu korun. Na každého Čecha včetně dětí tak připadá dluh 108 892 korun.

V září se oproti předchozímu měsíci dluhy českých domácností u bank a finančních institucí zvýšily o 1,85 miliardy korun. To, že si lidé půjčují stále více peněz, dokazuje i meziroční nárůst o téměř 46,93 miliard korun.

Největší podíl na zadlužení domácností mají úvěry na bydlení. Podle údajů ČNB představují nyní 70 procent. V září banky zaznamenaly jejich největší meziroční nárůst. Svůj podíl na něm mají i úrokové sazby hypoték, které už podruhé překonaly svá historická minima.

Snažte se rozlišit dobrý úvěr od špatného

Dnes a denně nás reklamy finančních institucí bombardují svými slogany, jak snadné je si půjčit. Proč čekat, až si na vytouženou věc naspoříme, když ji během pár minut strávených v bance můžeme mít hned?

A právě takové uvažování může být cestou do pekel. Odborníci varují před zadlužováním se kvůli koupi takových věcí, jako je třeba dovolená, oblečení, vánoční dárky a podobně. Například na zážitky z dovolené zapomenete mnohem dříve, než skončíte se splácením úvěru.

Na druhou stranu financovat úvěrem třeba bydlení či studium pro vás může představovat dobrou investici do budoucna. Nemovitost můžete jednou se ziskem prodat a díky kvalitnímu vzdělání máte větší šanci získat lukrativní místo.

Problémy se splácením řešte ihned

S rostoucím zadlužením roste i neschopnost českých domácností dostát všem svým závazkům. Nejen, že lidé často řeší své problémy se splácením jednoho dluhu čerpáním dluhu druhého, zároveň ale dělají i "mrtvé brouky", přestanou splácet a s finanční institucí nekomunikují.

Pokud se i u vás vyskytne problém, že nebudete mít dostatek peněz na splátky, řešte svou situaci ihned. Pokud banka uvidí vaši snahu okamžitě jednat, bude mít větší pochopení pro vaše problémy. Můžete se domluvit na odkladu splátek či na jejich snížení.

Rozhodně nečekejte, až se banka ozve sama s upomínkou. Nejen, že vám pravděpodobně naúčtuje sankční poplatky, zároveň nepočítejte s její vstřícností se s vámi domluvit.

Letos se očekává milión exekucí

Nejčastěji mají lidé problémy se splácením spotřebitelských úvěrů, kreditních karet či kontokorentů. V poslední době se ale častěji mezi nesplácenými úvěry objevují i hypotéky.

Problémy se splácením mohou vést až k exekuci. V loňském roce jich bylo na neplatiče vyhlášeno zhruba 936 tisíc. V letošním roce se očekává, že jejich počet překročí 1 milión.

Anketa

Je podle vás rozumné vzít si úvěr na Vánoce?
Ano
4,5 %
Ne
95,5 %
Celkem hlasovalo 14845 čtenářů.

Průzkum Cetelem

  • Společnost Cetelem realizovala průzkum během letošního října prostřednictvím on-line dotazníku mezi svými klienty. Klientská databáze společnosti představuje zhruba 1,5 miliónu lidí.
  • Výsledky průzkumu zobrazují názory celkem 517 lidí napříč českou populací.

Reklama

Související články

Česká pošta nabídne lidem v dluzích pomoc

Pomoci dlužníkům řešit jejich obtížnou situaci chce Česká pošta (ČP) prostřednictvím nové služby Dluhové inkaso obyvatel (DINO). V rámci pilotního projektu ji...

Výběr článků

Načítám