Hlavní obsah

Války při rozvodech: Lidé se přou i o mražené jahody či psa

Právo, Jindřich Ginter

Rodinné hádky a spory, které často vedou až k rozpadu manželství, rozvodem zdaleka nekončí. Dělení majetku bývá pak u soudů často válkou o každý chlup. Soudci a advokáti musí ve vypjatých případech například řešit i takové nesmysly, jako je ustanovení rozvrhu hodin pro použití WC v bytě, kde stále žijí dva exmanželé, či spor o to, komu patří pes či mražené maso.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ani zápas o věci z lednice totiž není ojedinělý,“ sdělil Právu soudce Jaromír Jirsa, který se dříve rozvody dlouhodobě zabýval. „Zažila jsem dvojice, které trvaly na vypořádání obsahu mrazáku. Ve smlouvě jsme tak vypisovali počet mražených jahod, meruněk či lahví okurek ve sklepě. K tomu jsme rozdělovali dvacet let staré utěrky a ručníky,“ potvrdila Právu advokátka Daniela Kovářová.

Zničující nevraživost dokáže jít až tak daleko, protože se léta kumuluje. V průměru se podle Českého statistického úřadu Češi rozvádějí po třinácti letech. Za nejčastější příčinu v průměru téměř 30 000 rozvodů ročně je označována nevěra, která však mívá i složitější souvislosti, které statistické výkazy těžko mohou zachytit.

„Lidé dnes až příliš rychle rezignují na nejdůležitější smlouvu života – na manželství. Mnozí se s horkou hlavou ženou jinam, ale přitom si vlastně vůbec nepolepší,“ uvedl Jirsa.

K přetahování může dojít i u dalšího člena už nefunkční rodiny – psa. „Jistí exmanželé si ve smlouvě o vypořádání dohodli výživné placené v granulích a styk se psem,“ vzpomíná Kovářová.

Odvolal se a přišel o dům

V jiné kauze se exmanžel, který od manželky odešel pár měsíců po narození dcery, nechtěl smířit s tím, že má bývalé vyplatit odstupné zhruba 800 tisíc korun, které její matka podle svědeckých výpovědí vložila do rekonstrukce domu, jenž patříval už rodičům muže. Odvolal se. Odstupné platit nechtěl. A o dům přišel.

Soud totiž situaci otočil. Když to nešlo prvním způsobem – přiřkl dům naopak v dalším kole jeho exmanželce a jí určil, že má naopak vyplatit ona jeho. Žena peníze k překvapení muže měla, byť se jednalo o vysokou částku, exmanžela tedy ve stanovené lhůtě vyplatila, a ten tak o dům přišel.

Dluhy mohou být šokem

„Společné jmění manželů (SJM) lze vypořádat pouze po rozvodu. Pokud věc prodáte, darujete či směníte bez souhlasu druhého z manželů, je smlouva neplatná,“ varuje soudce Stanislav Findejs.

Upozorňuje, že si lidé neuvědomují, že ani dohoda o vypořádání majetkových vztahů nemusí nutně zahrnovat veškerý majetek v SJM. „Mezi podpisem dohody a rozvodem samotným mohou účastníci do SJM nabýt další majetek nebo také dluh,“ dodal Findejs.

U dluhů jednoho z manželů obzvlášť pozor. „Za dluhy, které na sebe vzal za trvání manželství jeden z manželů, odpovídají oba společně. Pokud byl za trvání manželství splácen dluh, který vznikl před uzavřením manželství, jde o investici ze společného majetku do majetku jednotlivce, a tato splacené částky budou zohledněny při vypořádání,“ uvedla Kovářová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám