Hlavní obsah

Do zahraničních zájezdů v ČR dělají i Šmudlové

– Praha
Právo, Jindřich Ginter

Cestovky hlídáme, hájí se ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v reakci na sérii krachů CK. Argumentuje tím, že na živnostenské úřady posílá desítky návrhů ročně na neudělení nebo odebrání koncesí. Ministerští i živnostenští úředníci jsou ale nedůslední. Zjevně se příliš nedívají do obchodního rejstříku v souvislostech.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jinak by už totiž úřady, s případnou podporou legislativců, pokud současné zákony nestačí, musely dávno zarazit takové ukázkové veletoče, jaké má za sebou například dvojice Radka Šormová – Deryj Evren a spol. Ti to už s CK plácají ode zdi ke zdi čtrnáct let. Na webu se dokonce paradoxně chlubí partnerstvím s už dávno zkrachovalými cestovkami.

Vše začalo v roce 1998, kdy Šormová založila společnost s ručením omezeným „Šmudla – péče o domácnost“. Firma měla až do roku 2002 koncesi i na činnost cestovní kanceláře, ale to už se jmenovala Travel Studio, respektive Trade Studio.

Přišli o koncesi, za rok měli další

„Rovnocennými společníky byli až do výmazu firmy z rejstříku, k němuž došlo v roce 2011 v důsledku exekucí,“ shrnuje ve zprávě pro Právo sdružení Krachy cestovek.cz, které analyzuje data z veřejných zdrojů o bankrotářích z cestovního ruchu.

Když Evren a Šormová v roce 2002 přišli o koncesi na CK Trade Studio, založili si rok nato jinou cestovku – Travel Studio International. Už v srpnu 2005 ale musela návrat dvanácti jejich klientů zajistit pojišťovna a dalším třiceti refundovat neuskutečněné zájezdy.

Jak je vůbec možné, že dostali koncesi, když jednou z podmínek pro vydání koncesní listiny je podle MMR čestné prohlášení podnikatele, že v posledních pěti letech mu nebylo oprávnění k CK zrušeno? To si úředníci neověřují pravdivost takového tvrzení, zajímalo Právo. „Evidence o koncesích máme, ale primární ověřování je na živnostenských úřadech,“ reagoval šéf odboru cestovního ruchu MMR Aleš Hozdecký.

Firma ale, zdá se, přežila vyhlášení úpadku i exekuce až do dneška – soudě podle výpisu z obchodního rejstříku. Evren je stále jednatelem a vlastníkem a Šormová spolumajitelkou. Provozování cestovní kanceláře a agentury bylo u Travel Studio International z rejstříku vymazáno, ale až v roce 2009! Firma přitom jako cestovka vyhlásila úpadek už v srpnu 2005.

„Zákazníci neměli před úpadkem žádnou šanci zjistit, jak na tom je. Účetní závěrku CK za rok 2004 dodal její jednatel na soud až po vyhlášení úpadku,“ uvádí se v materiálu Krachy cestovek.cz.

Začátkem března 2005 ovšem Šormová získává živnostenské oprávnění na provozování cestovní agentury Lástíky.cz. Na webu dosud mezi partnery uvádí už loni zkrachovalé CK Vivamonde, Rea Style, Via Vera a další.

Provázání s Evrenem jde ale ještě dále. Andrea Evren je totiž jednatelkou společnosti Touroperator.cz. Jejím majitelem je turecký podnikatel Tolga Kamil Gügüs, spojený s loňským krachem cestovky Vivamonde. Téže Vivamonde, jejímž ředitelem byl do jejího úpadku Deryj Evren. Gügüs se oženil s Evrenovou sestrou Deniz. Evren zase pojal za manželku Andreu Pohořálkovou, která prodávala v cestovní agentuře Touroperator.cz…

Reklama

Výběr článků

Načítám