Hlavní obsah

Dluhy se v Česku vymáhají jako na Divokém západě

Právo, Jindřich Ginter

Věřitelé začínají v Česku kvůli narůstajícím dluhům domácností i v podnikání stále více používat při jejich vymáhání praktiky používané dříve na Divokém západě. Stále častěji se uchylují k vydírání či útisku. Naopak dlužníci zase všemožně manévrují za hranicí zákona, aby vyklouzli z exekuce svého majetku či aby podvodem přišli k penězům.

Foto: Profimedia.cz

Počet obětí dluhových pastí roste.

Článek

Zatímco v roce 2010 řešila policie 1360 případů vydírání s vyčíslenou škodou přes 76,5 miliónu korun, loni to už bylo 1500 kauz, v nichž šlo úhrnem o 223 miliónů korun.

Rozvody na oko

Drtivá většina případů vydírání bývá objasněna. Samostatnou kapitolou jsou úvěrové podvody. V roce 2011 jich bylo zachyceno na tři tisíce, přičemž celkově šlo o 1,7 miliardy korun a zpět zachránit se z toho policii podařilo 126 tisíc korun.

Vyplývá to ze závěrů, které na konferenci České advokátní komory uvedl viceprezident Unie státních zástupců Petr Nečas. „Dluhy se řeší silou. Ze strany věřitelů se páchají trestné činy útisku, vydírání, podvodu,“ řekl Nečas.

„Dlužníci se zase snaží odklánět majetek, aby nebyl postižen. Převádějí ho na druhého z manželů, zúží společné jmění a pak se na papíře na oko rozvedou,“ uvedl Nečas. Co se týče trestného činu poškozování věřitele, policie v roce 2011 evidovala 260 případů za bezmála půl miliardy korun.

Na manévrování dlužníků si opakovaně stěžuje Česká daňová správa, která rovněž registruje narůstající počet daňových dlužníků, kteří vše převádějí na osoby blízké, jsou hlášeni k pobytu na obecních úřadech, a finanční úřady tak z nich nemohou ani exekucí nic vypáčit. Berňák proto volá po dalším zpřísnění zákonů.

U krácení daní, kdy je pak pachatel v roli dlužníka vůči státu, to bylo jen loni přes 700 trestních oznámení s vyčíslenou škodou za téměř 3,4 miliardy korun, což je jen zlomek odhadované skutečnosti.

Lichváři za vodou

Každopádně nejvíce profitují na narůstajících dluzích spotřebitelů a podnikatelů lichváři v roli seriózních věřitelů, schovaní pod rouškou standardních úvěrových firem, krytých právníky. Ti pak za této situace snadno vtahují tisíce lidí do vleklých a drahých exekucí. I když je lichva trestným činem, podle Nečase se však stíhá minimálně, protože se obtížně prokazuje.

„Nemorální jednání není ještě trestné. Musí dojít k tomu, že dlužník je v takovém stavu bezbrannosti, že věřitel předem ví, že nebude plnit své závazky. Teprve poté lze hovořit o úmyslném trestném činu lichvy. Ročně bývá za lichvu stíháno maximálně deset pachatelů. Děje se i trestná činnost exekutorů, ale je sporadická a okrajová,“ dodal Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám