Hlavní obsah

Průzkum: pětina Čechů si na důchod nespoří

– Praha
Právo, svj

Pětina pracujících Čechů si žádným způsobem nespoří na důchod. Z těch, kteří si peníze na stáří stranou dávají, zhruba dvě třetiny využívají penzijní připojištění. To je zároveň spolu se stavebním spořením nejoblíbenějším finančním produktem, vyplývá z průzkumu, který si nechala zpracovat společnost AWD.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky průzkumu také ukázaly, že naprostá většina Čechů (95 procent) hodlá v budoucnosti na důchod spořit stejně nebo dokonce více než doposud. Ve skupině lidí s nadprůměrnými příjmy (nad 30 000 korun) se chystá navýšit spořené částky dokonce 45 procent respondentů.

„Tato zjištění napovídají, že nemalá část Čechů by reálně mohla mít zájem o využití tzv. třetího pilíře reformy penzí, tedy doplňkového penzijního spoření. V něm bude fungovat celá řada účastnických fondů s různou investiční strategií,“ uvedl hlavní analytik AWD Tomáš Rampula.

Ve skupině lidí s nižšími příjmy (do 20 000 korun) si na důchod nespoří čtvrtina respondentů. „Hlavním důvodem, proč lidé na důchod nespoří, bývá právě nedostatek finančních prostředků,“ upozornil Rampula.

Nejoblíbenější je penzijní připojištění

Výzkum dále zjišťoval, jaké finanční produkty k zabezpečení klidného stáří lidé využívají. Nejoblíbenější zůstává v tomto ohledu penzijní připojištění, které využívá 63 procent Čechů, až daleko za ním je životní pojištění s 26 procenty.

Zatímco mezi bonitními Čechy jsou třetím nejoblíbenějším produktem investice do fondů, lidé s nižšími příjmy dávají přednost stavebnímu spoření, spořicímu účtu nebo termínovanému vkladu.

Nejoblíbenějšími finančními produkty Čechů obecně, bez ohledu na účel spoření, jsou potom stavební spoření a penzijní připojištění, oba shodně využívá 63 procent lidí. Na dalších příčkách se umisťují životní pojištění (53 procent), spořicí účet nebo termínovaný vklad (35 procent), hypoteční úvěr (19 procent) a investice ve fondech (12 procent).

Vláda se od příštího roku chystá zavést k penzijnímu připojištění ještě druhý fondový pilíř, který umožní převádět peníze ze státního průběžného pilíře na vlastní účty u soukromých penzijních fondů.

Premiér Petr Nečas (ODS) minulý týden tento nový fondový pilíř hájil před hornickými odbory s tím, že jeho zavedení kromě jiného zvyšuje šance na vyšší penze v budoucnosti. „Fondový systém přinese pojištěncům slušné reálné výnosy ve výši dvou až tří procent,“ prohlásil premiér. O co tento svůj odhad opírá, se však horníci od Nečase již nedozvěděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám