Hlavní obsah

Lichváři by mohli zneužít data o příjemcích sociálních dávek

Právo, Jakub Svoboda, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 600 tisíc elektronických spisů sociálně slabých občanů by mohlo být podle informací KDU-ČSL zneužito kvůli údajně špatně zabezpečenému informačnímu systému ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Ten nyní podle lidovců spravují soukromé firmy, nikoli stát. KDU-ČSL to ve čtvrtek uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Ministerstvo práce to ale odmítá, zabezpečení údajů o příjemcích státních dávek a podpor považuje za dostatečné.

Podle informací lidovců je však riziko možného zneužití citlivých dat „extrémně vysoké“ a nový informační systém pro vyplácení dávek v nezaměstnanosti přitahuje pozornost lichvářů.

"Data jsou nyní proti odcizení a zneužití chráněna mnohem hůře než v minulosti. Máme důvodné podezření, že se o data ze systému zajímají lidé z firem nabízejících nebankovní půjčky,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku Jan Bartošek.

Obavy pak s lidovci sdílí i nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe), která pomáhá lidem, jimž hrozí sociální vyloučení například z důvodu neoprávněných exekucí.

„Situaci sledujeme. Pokud by se taková data dostala do rukou úvěrových firem, mělo by to katastrofální důsledky. Příjemci sociálních dávek jsou často velmi zranitelní, stali by se snadnou obětí lichvářských praktik,“ uvedla Kateřina Hlatká z IuRe.

Společnosti by mohly cíleně vytipovat sociální případy, u kterých je vysoká pravděpodobnost dalšího zadlužení, a parazitovat exekucemi na jejich sociálních dávkách,
Kateřina Hlatká

Uložení citlivých dat prověřuje ÚOOÚ

Nakládání s citlivými daty příjemců dávek v resortu práce a sociálních věcí šetří již od minulého týdne Úřad pro ochranu osobních údajů. „Z ministerstva práce jsme si vyžádali příslušné dokumenty,“ potvrdila ve čtvrtek Právu mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková. Experti, na které se lidovci obrátili, se shodují, že cena databáze stovek tisíc občanů v systému MPSV by se mohla pohybovat v řádech miliónů až desítek miliónů korun.

Pro nebankovní společnosti operující v chudých regionech, například na severu Čech, by však podle Hlatké byla taková databáze zlatým dolem.

„Mohly by pak cíleně vytipovat sociální případy, u kterých je vysoká pravděpodobnost dalšího zadlužení, a parazitovat exekucemi na jejich sociálních dávkách,“ dodala. Podle Bartoška je problém i v tom, že na úřadech stále vládne chaos a obvyklá bezpečnostní pravidla se prý běžně porušují. „Do systému například přistupují desítky lidí pomocí jediného univerzálního hesla,“ uvedl.

Informace spravují soukromé firmy

MPSV se ale hájí, že ochrana dat plně odpovídá mezinárodně uznávaným standardům. „Data jsou uložena v datových centrech, která splňují přísné bezpečnostní standardy, jako je nepřetržitý dohled, několikanásobně jištěné systémy záloh, řízené přístupy, bezpečnostní zóny apod. K údajům se tak dostanou pouze pověření zaměstnanci, nikoli dodavatelské společnosti,“ sdělila ve čtvrtek Právu mluvčí MPSV Viktorie Plívová.

Podle vedení KDU-ČSL je ale hlavní problém v tom, že nový, údajně nedostatečně zabezpečený informační systém MPSV je umístěn v takzvaném cloudu, tedy databázové aplikaci umístěné na internetu.

Původně byla data uložena na serveru MPSV a jejich správcem byl stát. Nyní je ale podle lidovců spravují komerční subjekty. To může podle některých bezpečnostních expertů krádeži a zneužití dat skutečně nahrávat. Podle Plívové ale byli nejmenovaní smluvní partneři zavázáni k mlčenlivosti a k důsledné ochraně citlivých údajů.

„Předmětná dohoda postihuje protiprávní nakládání s citlivými údaji smluvní pokutou ve výši 500 000 Kč, a to za jednotlivý případ protiprávního jednání,“ dodala mluvčí.

Soc. dem. opět volá po odchodu Drábka

Problémy související s vybudováním nového systému výplaty sociálních dávek a zejména pak netransparentní výběr dodavatelů ostře kritizují i sociální demokraté. ČSSD včera kvůli tomu znovu vyzvala ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) k rezignaci.

Lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka uvedl, že nový šéf resortu by si měl posvítit na kauzu pořízení softwaru pro nový systém výplaty sociálních dávek. Drábka pak obvinil z toho, že se snaží klíčové dodatky smluv před veřejností zatajit.

To ale Drábek ve čtvrtek odmítl. Podle svých slov je připraven v případě získání potřebných souhlasů z ministerstva vnitra a dodavatelských firem dodatky zveřejnit.

„Požádali jsme ministerstvo vnitra, aby nám povolilo zveřejnit obsah dodatků, a o stejné věci jednáme také s dodavatelem,“ sdělil Drábek. Některé dodatky ale podle něj obsahují pasáže, které zveřejněny být nemohou.

Pokud ministerstvo získá souhlas, budou dodatky k dispozici se začerněnými částmi, dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám