Hlavní obsah

Vymahači drobných dluhů mají smůlu, stát jim horentní zisky oseká

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti ořeže o polovinu odměny advokátů za právní kroky v jednoduchých sporech a přirážky exekutorů u drobných pohledávek. Nepotřebuje k tomu zákon. Stačí vyhláška, která začne platit od března.

Foto: Profimedia.cz

U dluhů do tisícovky si v současnosti exekutor přihazuje 14 900 korun. Ilustrační foto

Článek

Situace na soudech, které se už začaly otevřeně bouřit a samy od sebe hledat právní protiopatření proti kupčení se starými složenkami, na nichž se vydělávají stovky miliónů, je totiž dále neudržitelná.

„Tento týden vyhlášku projedná Legislativní rada vlády a poté s největší pravděpodobností vstoupí v platnost. Náklady exekuce a právního zastoupení v jednoduchých sporech se sníží o 50 procent,“ řekl Právu náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Potvrdil informace Práva, že jednou z variant, o níž se uvažovalo, bylo sražení odměn exekutorů a advokátů u drobných dluhů a malicherných sporů dokonce až o 80 procent. „Jenže to by se pak malé pohledávky přestaly vymáhat, a to také nejde,“ dodal Korbel.

Náklady exekuce a právního zastoupení se sníží o 50 procent
František Korbel, náměstek ministra

Jestliže tedy odměna za právní kroky u platebního rozkazu na téměř tři roky starou pohledávku ve výši 290 korun, kterou prodala energetická společnost překupníkům s dluhy, dnes činí zhruba 6500 korun, od března by si advokát měl účtovat 3250 korun. U dluhů do tisícovky si v současnosti exekutor přihazuje 14 900 korun, po nastolení vyhlášky to bude 7450 korun.

Exekutorům končí zlatá éra násobení

„Není to však jediné opatření. Zároveň se začne uplatňovat povinnost slučování exekucí u případů, kdy je pohledávek sice více, ale věřitel i dlužník jsou totožní,“ dodal Korbel. Typickou situací podle něho v této věci je vymáhání pokut od černých pasažérů. Dosud, když se u jednoho výtečníka naskládalo deset i více neuhrazených případů, exekuční úřad vede každý zvlášť, tedy u každého si přihazuje mnohonásobné odměny – co jedna pokuta, to jedna odměna.

Od března bude mít jen jednu odměnu, i když je starších pohledávek dopravního podniku u daného dlužníka třeba patnáct a exekuční úřad je řeší v jednom okamžiku.

Nová povinnost zaslat výzvu

„Navíc budou mít věřitelé výslovně povinnost zaslat dlužníkovi na jeho poslední známou adresu předžalobní výzvu,“ dodal Korbel. Pojišťovny i energetické firmy to sice dělají, ale výslovná povinnost to zatím není. Kromě toho se stává, že výzvy chodí na staré adresy, byť lidé nahlásili nové bydliště.

Absence povinných výzev je dosud v praxi patrná například při vymáhání hospitalizačních poplatků, kdy lidem žádná urgence nepřišla a dostali kvůli třem stovkám rovnou platební rozkaz na téměř sedm tisíc korun.

Vyhláška je reakcí na fakt, že soudy jsou už měsíce ze strany překupníků s dluhy zavalovány desítkami tisíc návrhů na platební rozkazy na bagatelní částky z často starých, i promlčených složenek, kde, jak Právo opakovaně upozorňovalo, odměny advokátů a exekutorů mnohonásobně převyšují původní pohledávku.

Soudci našli skulinu, ale závazné to není

Došlo to tak daleko, že i soudci začali otevřeně hovořit o ožebračování lidí, neboť na balíku zhruba pěti tisíc starých pohledávek do tisíce korun u jednoho případu, kdy se jedna kupuje běžně za pár desítek korun, získali překupníci s dluhy desítky miliónů korun.

Jako první se proti tomu postavil soud v Ústí nad Labem, poté se přidal ostravský soudce, ale jednalo se spíše o nalezení skuliny v právní logice pod tlakem vyhrocené situace než o systémový postup. Soudci totiž v konkrétních žalobách, návrzích na platební rozkazy, které podali obchodníci s dluhy, oficiálně nezpochybnili nehorázné výše odměn. [celá zpráva]

Jejich přiznání, aby je žalované strany uhradily, soudci odmítli na základě argumentace, že tyto právní kroky jsou tak jednoduché, že je zvládne i laik, navíc žalobci mají své interní advokáty, takže se jedná o neopodstatněné prodražování sporu, kde jde o pár set korun, když si na to najímají dalšího externího advokáta.

Ústavní soud postup několika statečných soudců potvrdil, jenže tak nemusejí posupovat další soudy, není to pro ně závazné a ani soud v Ústí nad Labem a Ostravě nemusí rozhodnout v dalších obdobných případech stejně. „Museli jsme to řešit my, centrálně. Návrh vyhlášky jsme proto ještě na základě připomínek soudů přepracovali, ale teď by tomu, aby vstoupila v platnost, už nemělo nic bránit,“ uzavřel Korbel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám