Hlavní obsah

Exekutor může kvůli alimentům klidně zabavit až dvě třetiny mzdy

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlužné alimenty se stále častěji vymáhají pomocí exekucí. Úhrada soudem stanoveného výživného na dítě má totiž přednost i před jinými závazky dlužníka a srazit mu ze mzdy lze až dvě třetiny, namísto obvyklé třetiny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Ve srovnání s rokem 2009 narostl v roce 2011 počet případů, kdy jen naši exekutorští vykonavatelé šli vymoci dlužné výživné, o 40 procent. Celorepublikově odhadujeme tento nárůst o zhruba 20 procent,“ informoval Právo Exekutorský úřad v Přerově, který patří k největším v Česku.

Sled těchto případů bývá jako přes kopírák: rozvod, soudem stanovená vyživovací povinnost, neplacení, postižená strana si bere advokáta, žaloba, návrh na nařízení exekuce a její provedení, tedy je-li co vzít z účtu či majetku.

Mnozí zoufalí rodiče, kteří počítají každou korunu a jimž druhý z exmanželů na dítě neplatí, ale stále netuší, že exekuce na alimenty může být relativně rychlá.

Výživné stanovené soudem v rámci rozvodu je totiž samo o sobě exekučním titulem. To znamená, že jestliže se do neplacení výživného vloží exekutor, celý proces může být kratší než u jiných běžných pohledávek. Soud už nemusí zdlouhavě posuzovat to, zda je pohledávka vůbec oprávněná.

Pár měsíců, ale i roky

„Exekutor může po odečtení životního minima srazit namísto standardní, obvyklé jedné třetiny z čisté mzdy dlužníka až dvě třetiny. Kromě toho pohledávka na výživném je přednostní. Uspokojuje se před jinými věřiteli,“ potvrdil právník Peter Beňo z advokátní kanceláře Michala Bendy.

Hotovo tak může být za pár měsíců, jenže někdy se to stejně vleče i roky, protože mnozí neplatiči výživného vykazují nulový majetek a hotovost, neboť bydlí porůznu a vydělávají si načerno.

Exekutor však může nečekaně udeřit v bytě, kde neplatič alimentů jen pobývá, třeba u své nové přítelkyně, respektive přítele, a není tam trvale hlášen.

A majitel bytu u toho být nemusí. Ve svém důsledku se tak může stát, že když si například svobodná žena k sobě nastěhuje nadějnou lásku, aniž tuší, že její nový muž dluží značné sumy na alimentech, může ona ke svému údivu přijít o své věci, pokud neprokáže, že jsou opravdu její.

Pod kuratelou

„U běžného výživného exekutor vymáhá současnou povinnost hradit, to znamená, že dlužník aktuální výživné nehradí dítěti či exmanželovi, který ho má v péči, ale exekutorovi, který si tak exekucí vynucuje průběžné hrazení. Lze říct, že dokud to oprávněný nezastaví, tak exekuce běží pořád dál,“ vysvětlil Právu jeden z přerovských exekutorů.

Jinými slovy plátce výživného (povinný) se tak může dostat do nekonečného tlaku. I když párkrát zaplatí, tak hrozba exekuce nad ním visí pořád. To znamená, že mu při neuhrazení může být zmrazen účet, nebo pokud má v osobním vlastnictví nemovitost, exekutoři na ni dají v katastru nemovitostí tzv. plombu, takže byt nebo dům nemůže prodat.

Anketa

Počítáte v rodinném rozpočtu s výživným na děti?
Ano, bývalý partner mi platí na děti
15,8 %
Ano, platím bývalému partnerovi na děti
14,8 %
Ne
69,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8735 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám