Hlavní obsah

Češi mají našetřeno jen o trochu víc, než dluží

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory nejisté budoucnosti a zdražování jsou Češi v zemích střední a východní Evropy sice neúnavní spořitelé, ale na západní sousedy zdaleka nemají. Úspory českých domácností, tak jak je počítá ministerstvo práce a sociálních věcí na základě podkladů ČNB, totiž jen o něco málo převyšují kumulované dluhy z úvěrů na bydlení a spotřebitelských půjček.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Mistry spoření jsou Němci, když si v průměru odkládají 180 eur měsíčně, následováni Rakušany (168 eur) a Brity (160 eur). Češi a Slováci spoří 90 eur měsíčně, Maďaři a Ukrajinci jsou schopni naspořit 40 až 50 eur,“ konstatuje ve své analýze Erste Group.

Rakušané a Němci se podle tohoto materiálu přitom stále spoléhají na vkladní knížky, stavební spoření a pojištění. „Přibližně tři čtvrtiny Čechů, Rakušanů, Slováků a Ukrajinců očekávají, že budou moci spořit přinejmenším tolik jako nyní. Největšími pesimisty jsou Maďaři,“ dodala Erste.

To, že Češi spoří, co můžou, i když jejich příjmová situace je složitější, potvrzuje analýza ministerstva práce a sociálních věcí.

Objem domácnostmi vytvořených úspor podle ministerstva činil ke konci letošního března přes 1,6 biliónu korun a meziročně stoupl o 76,3 miliardy korun. Naproti tomu je ale třeba vzít v úvahu celkovou kumulovanou zadluženost domácností, která se už z březnových 1,1 biliónu vyšplhala na 1,4 biliónu korun a pořád roste, i když pomalejším tempem.

Přibližně 600 miliard z toho přitom činí spotřebitelské půjčky, kde často původní jistinu značně navyšují vysoké úroky.

Přibývá nucených dražeb a bankrotů

I když to v celkových bilancích zatím ještě nehraje významnou roli, tak znepokojivě působí především dynamika růstu počtu lidí, kteří se dostávají do fatální finanční situace.

Letos se už uskutečnily například 804 nedobrovolné dražby nemovitostí dlužníků, což je dosud rekord. A mnohé kritické případy jsou dosud latentní.

Banky totiž dražby ještě tolik nevyužívají a u nesplácených hypoték se snaží další dluhy klientů restrukturalizovat, tedy jiné věřitele vyplatit, s tím, že pak člověk platí bance, nebo to dávají k exekuci, či se s dlužníkem vypořádávají v rámci insolvenčního řízení. U řady nemovitostí je tak jen otázka času, kdy na ně dražba nebo exekuce dopadne.

„Tento vzestupný trend sledujeme již od minulého roku, kdy došlo k téměř zdvojnásobení počtu nedobrovolných dražeb proti roku 2009,“ uvedl Radim Hasman ze společnosti Eurodražby.cz.

Stále roste i počet bankrotů firem a spotřebitelů, přičemž insolvenční řízení bývá už posledním zoufalým řešením, jak z dluhů ven. Letos v listopadu bylo podle společnosti CCB (Czech Credit Bureau) vyhlášeno přes tisíc osobních bankrotů, což je meziročně o téměř pět stovek více než v listopadu loňského roku.

A počet k soudu podaných návrhů na osobní bankrot byl v listopadu nebývalý, když přesáhl 1700 případů, což je o 750 více než v listopadu 2010. „Dynamika nárůstu bankrotů se výrazně zvyšuje. V meziročním srovnání je nárůst počtu insolvenčních návrhů u spotřebitelů v období leden až listopad téměř 70%,“ potvrdila Stanislava Menšíková ze společnosti Creditreform.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám