Hlavní obsah

Drahé telefonování je v Česku jako pevnost úspěšně hájená operátory

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útok naštvaných Čechů proti drahému volání a SMS, který našel oporu i v jedné poslanecké analýze, zatím všichni tři mobilní operátoři lakonicky odrážejí. Vždyť pořád, rok co rok zlevňujeme, a cenová srovnání se Západem nejsou relevantní, vzkazují shodně lidem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Žádné plošné úpravy cen neplánujeme. Ceny klesají meziročně v průměru o deset procent. Nabízíme stále více tarifů s částečným voláním zdarma,“ reagovala Martina Kemrová z T-Mobilu na otázku Práva, zda připravuje během půl roku razantní úpravu cen.

„Vodafone snižuje ceny o deset procent ročně,“ odpověděl shodně Miroslav Čepický ze společnosti Vodafone. Telefónica O2 zdůraznila, že za poslední tři roky zlevnila průměrnou cenu za minutu volání o více než třetinu.

Argumenty operátorů však postrádají výchozí cenové základny, od nichž se odvíjí deklarované zlevňování a které jsou o hodně vyšší než na Západě, vezme-li se navíc v úvahu reálná kupní síla v Česku a například v Rakousku a Německu, kde je až pětkrát větší.

Poslaneckou analýzu vážně neberou

Především jde o porce volných minut a SMS, protože třeba v Rakousku jich klienti dostávají o dost více. Toho se chytila i poslanecká iniciativa v podvýboru pro telekomunikace, z níž vzešla analýza, která to potvrzuje. Operátoři ale tyto závěry neberou vážně. Podle nich lze příklady z EU interpretovat i opačně.

„Počet volných minut tarifním zákazníkům navyšujeme průběžně a v naší nejnovější nabídce jde o skutečně razantní zvýhodnění,“ řekl Hany Farghali z O2.

„Z analýzy Evropské komise vyplývá, že ceny na českém trhu jsou na průměru EU. SMS v Německu stojí v přepočtu 4,50 Kč, což je čtyřikrát více než u nás,“ dodal Čepický. Ceny v zahraničí nelze podle operátorů jednoduše porovnávat.

„V Česku zákazníci platí za převod čísla k jinému operátorovi symbolickou korunu, naproti čemuž v Rakousku je jim účtován plný poplatek. Stejně tak tomu je u aktivačních poplatků při uvedení SIM karty do provozu, které je v Česku bezplatné,“ dodal za O2 Farghali.

Bojí se bohatých Číňanů a Indů

Lepší ceny za mobilní služby by do Česka mohla přinést až větší konkurence v podobě čtvrtého operátora. Právě teď se v zákulisí začíná rozehrávat intenzivní lobbistická bitva o volné pásmo, uvolněné po analogových televizích. V aukci se bude nabízet za stovky miliónů dalšímu hráči nebo si ho rozeberou stávající tři operátoři.

V souvislosti s variantou prodeje čtvrtému subjektu se hovoří o tom, že pro některé jiné operátory od našich západních sousedů by to už vzhledem k obavám z dalšího vývoje globální ekonomiky mohlo být příliš velké sousto, a tak se šeptá, že si na „čtyřku“ v Česku brousí zuby indické a čínské firmy.

Pro současné tři operátory to představuje hrozbu nejen v možnosti dumpingových cen ze strany těchto kapitálově silných hráčů, ale i v tom, že se uvažuje o tom, že část svých současných kapacit by museli povinně přeprodávat tzv. virtuálním operátorům, tedy alternativním obchodníkům, podobně jako je tomu u energií. A to je pro všechny tři operátory pochopitelně noční můra.

„V souvislosti s aukcí nových rádiových frekvencí je pro fungování konkurence především klíčové, aby všichni účastníci měli možnost získat nové frekvence za nediskriminačních podmínek,“ sdělil k tomu Právu Čepický z Vodafonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám