Hlavní obsah

Češi si pojišťují splátky, ale často nedostanou ani korunu

Právo, Jindřich Ginter

Statisíce Čechů si platí stovky až tisíce korun měsíčně za pojištění své schopnosti splácet úvěry, ale netuší, že je pojišťovny, patřící obvykle do finanční skupiny spřízněné s bankou, jež úvěr poskytla, ve skutečnosti nechají u řady běžných a vážných onemocnění na holičkách.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Splátky úvěru za vás nebudou pojišťovny například platit, když onemocníte kvůli degenerativním změnám vlivem stárnutí či viru, u řady situací v době mateřství nebo když vám, lidově řečeno, přeskočí v hlavě.

Fakt, že se pojištění schopnosti splácet nevztahuje na degenerativní onemocnění, Právu potvrdila Pojišťovna České spořitelny, která má už v kapse 600 tisíc těchto pojistek v cenách od 373 korun do 1235 korun měsíčně u úvěrů od jednoho do dvou a půl miliónu korun.

Jenže degenerují, tedy stárnou, všichni dospělí. Přitom takové onemocnění může způsobit ne jen genetická dispozice, o níž před uzavřením pojistky nevíte, ale i virus, kterému nezabráníte, ale vyřadí vás z práce a pravidelného dostatečného příjmu. Jenže i takové situace, ke kterým může dojít celkem snadno, jsou výlukou z pojištění splátek.

Nesmíte stárnout, mít špatné geny a chytit vir

„Obecně jsou za degenerativní choroby považovány nemoci charakterizované progredující (postupující) destrukcí určitých skupin nebo systémů buněk. Příčiny zpravidla nejsou známé, někdy mohou mít souvislost například s virovou infekcí, některé mají výrazné vlivy genetické,“ sdělila Právu Světla Košková z Pojišťovny České spořitelny.

Podle ní se dále pojištění nevztahuje na psychická onemocnění a „v pojistných podmínkách jsou uvedeny také případy konkrétních výluk v době mateřství“.

Na vlastní kůži to pocítila i Renata R., která si vzala úvěr u ČS na dostavbu rodinného domku nedaleko za Prahou. Platí si pět set korun měsíčně pojistku schopnosti splácet u Pojišťovny ČS. „Bylo mi už padesát, když jsem o úvěr před třemi lety žádala, a to se může stát leccos, navíc mi makléř naznačil, že s pojistkou úvěr ze stavebního spoření od Buřinky snáz získám,“ vzpomíná Renata.

V květnu loňského roku jí vyhřezlo několik meziobratlových plotének. Týdny kvůli bolesti nedokázala vstát z lůžka, ani lékařům v Nemocnici Na Homolce se nepodařilo vrátit jí páteř do předchozího stavu. Po roce nemocenské jí posudkoví lékaři dokonce přiznali částečný invalidní důchod.

Vaše invalidní páteř je v našich výlukách

„Už během pracovní neschopnosti jsem uplatnila nárok na plnění a doufala, že pojišťovna převezme mé závazky.“ Měsíčně splácí šest tisíc korun, takže z nemocenské jí zbylo jen na nejnutnější výdaje. Po dvou měsících, kdy pojišťovna zkoumala podklady, ale Renata dostala lakonicky zamítavou odpověď: na degenerativní změny páteře se pojistka nevztahuje.

„Příčina vzniku vaší plné pracovní neschopnosti není kryta pojištěním dle Všeobecných pojistných podmínek pro soukromé neživotní pojištění, čl. 12. 2. d): Výluky z pojištění – degenerativní onemocnění páteře a jejich přímé i nepřímé důsledky. Podáváme vám tuto zprávu a jsme s pozdravem,“ napsalo suše, bez možnosti nějakého dalšího odvolání, Oddělení likvidace pojistných událostí Pojišťovny ČS paní Renatě.

Pojišťovna ČS se odmítla Právu k tomuto případu vyjádřit s odůvodněním, že se jedná o citlivá data klientky. Zároveň pojišťovna Právu napsala, že plní u devíti z deseti nahlášených pojistných událostí. Letos jich bude jen u této pojišťovny hlášeno přes deset tisíc.

„Sledujeme stále menší ochotu pojišťoven vyplácet pojistné plnění. Například klient, který utrpěl pracovní úraz s poškozením páteře, nedostal od pojišťovny ani korunu, protože onemocnění zad jsou v pojistných podmínkách vyloučena,“ potvrzuje Andrea Běhálková z dluhové poradny. Kromě toho by lidé měli mít na paměti, že pojistka, i když už jim pojišťovna nárok uzná, za ně nebude platit věčně, pokud by se jednalo o komplikovanou, dlouhodobou nemoc. „Při uznání nároku hradí pojišťovna za klienta splátky z jedné pojistné události po dobu trvání pracovní neschopnosti, nejdéle dvanáct měsíců,“ uvedla Košková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám