Hlavní obsah

Z Česka se stává skladiště Evropy

Právo, Jindřich Ginter

Z Česka se díky jeho výhodné poloze a relativně snadným možnostem výstavby dalších a dalších hal ve volné krajině stává obří skladiště pro celou Evropu. Volných kapacit přitom valem ubývá, tak se rychle staví další haly.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Neobsazenost skladových ploch v České republice poklesla již páté po sobě jdoucí čtvrtletí. Aktuálně dosahuje méně než devět procent,“ uvedla analytická společnost DTZ, která se zaměřuje na vývoj v komerčních nemovitostech.

Na konci prvního čtvrtletí 2011 bylo podle ní neobsazeno 322 500 m2 moderních skladových ploch.

„Většina projektů skladových prostor ve výstavbě již byla pronajata dopředu,“ uvedla analytička DTZ Lenka Šindelářová.

To ukazuje i vývoj v okolí jednoho z největších logistických parků v ČR, jenž leží na konci Prahy v Horních Počernicích u dálnice na Mladou Boleslav, a který zde vyrostl jako houby po dešti zhruba před čtyřmi lety.

Obří logistické centrum opět roste hned vedle rodinných domků

Sklady jsou plné a firmy, jako například IKEA, už nemají pomalu kam ukládat narůstající množství zboží.

„Když IKEA v Česku začínala, měla pár desítek položek ve svém sortimentu, dnes jsou to stovky a další přibývají, takže už zjevně potřebujeme další sklady, které by navíc byly blíže zákazníkům,“ řekl Právu jeden ze zdejších pracovníků.

A tak právě teď hned vedle planýrují pole bagry a nákladní auta, a připravují se zde, jen pár desítek metrů od bytové zástavby, další a další tisíce metrů čtverečních skladů a logistických center.

Na druhou stranu ale iniciátoři projektů očividně minimálně investují do okolní infrastruktury a úpravy krajiny.

Přitom díky novým a novým skladům, na nichž vydělávají horentní částky díky stále rostoucímu nájemnému, v těchto lokalitách zároveň raketově narůstá kamiónová a nákladní přeprava.

Foto: Petr Horník, Právo

Investoři často ignorují okolí

Místní komunikace, víceméně v původním stavu, však tomuto dopravnímu náporu přestávají stačit kapacitou a odolností. A tak jsou plné děr a tvoří se na nich zácpy i v lokalitách, kde by to věci neznalý řidič vůbec nečekal.

Představitelé obcí, jako třeba v Horních Počernicích, se k tomu mnohdy staví tak, že přece investorům nemohou klást nějaké podmínky, aby investovali rovněž do silnic či občanské vybavenosti v okolí svých projektů.

V Česku je podle DTZ celkem 3,62 miliónů m2 moderních skladových ploch. Za první tři měsíce bylo dokončeno 18 500 m2. Ve výstavbě je zhruba 203 600 m2.

Nejvyšší dosahované nájemné za moderní skladové plochy zůstalo mezičtvrtletně stabilní na 3,6-4,3 eur za m2 a měsíc v okolí Prahy, v regionech nájemné osciluje mezi 3,6-4,25 eur.

DTZ předpokládá, že nejvyšší dosahované nájemné vzroste do konce roku na 4,40 eur za metr čtverečný jako následek nedostatku volných skladových ploch v některých lokalitách.

Anketa

Nachází se v blízkosti vašeho bydliště nějaký sklad nebo logistické centrum?
Ano, velmi blízko
47 %
Do pěti kilometrů
23,1 %
Dále než pět kilometrů
19 %
Nevím
10,9 %
Celkem hlasovalo 26616 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám